Horeca-ondernemers Medemblik opgelucht, toch zomerterrassen in de Nieuwstaat

MEDEMBLIK – De motie die afgelopen donderdag werd ingediend door Sjors Heesterman van VVD aangaande zomerterrassen in de kern Medemblik, bereikte met 19 stemmen voor en 8 tegen een ruime meerderheid.

Lees ook: Terrassen Nieuwstraat Medemblik terug naar tijdens de coronaperiode

Al sinds 2018 is het verfraaien en vergroenen van de Nieuwstraat onderwerp van gesprekFrank Bakker, Hotel Medemblik

Heesterman pleitte ervoor om, in afwachting van het Beeldkwaliteitsplan, het aankomend toeristisch seizoen terrasuitbreiding van ondernemers in het centrum van Medemblik alvast toe te staan. Hierbij werd door de raad als voorwaarde gesteld dat de terrasuitbreiding redelijkerwijs zo min mogelijk parkeerplaatsen opoffert, verkeersveilig ingepast wordt, en zoveel mogelijk beperkt blijft tot de daadwerkelijke openingsdagen- en -uren van de horecagelegenheden. Ook droeg de raad op om op korte termijn over voornoemd punt in overleg te treden met alle belanghebbenden. Dit om voor 1 juni a.s. te komen tot een tijdelijke, adequate en praktische uitvoering voor het toeristenseizoen 2024. Ter afsluiting sprak de raad haar verbazing uit over het aantal ondernemers dat tijdens openingstijden de eigen auto in de winkelstraat parkeert.

Aanleiding van de door VVD ingediende motie was een noodkreet van de Medemblikker horeca over de trage besluitvorming rond het Beeldkwaliteitsplan waarin het beleid voor de uitstraling van het centrum van Medemblik wordt beschreven. “Al sinds 2018 is het verfraaien en vergroenen van de Nieuwstraat onderwerp van gesprek”, legt Frank Bakker van Hotel Medemblik uit. “Er ligt hiertoe een prachtig plan op de plank, maar keer op keer wordt het nemen van een beslissing hierover uitgesteld. Zolang er geen klap op wordt gegeven, en er dus geen toetsingskader is, wordt iedere aanvraag tot uitbreiding of verbouwing per definitie afgewezen. En dat terwijl we zo graag vooruit willen in centrum, het willen verfraaien. Dit maakt ons vleugellam.

Corona Rentenaar, centrumcoördinator van de kern Medemblik is verheugd dat de motie het gehaald heeft. “Het is goed dat het vacuüm dat is ontstaan, wordt doorbroken. Een bruisend stadscentrum, waar het voor zowel de inwoner als de bezoeker fijn vertoeven is, is wat we allemaal voor ogen hebben. Tijdens de corona-periode is gebleken dat uitbreiding van de terrassen tijdens het toeristenseizoen hieraan bijdraagt; de gezelligheid ervan vergroot de aantrekkingskracht van het winkelgebied. De aankomende periode gaan we met alle betrokkenen -dus bewoners, gemeente, winkeliers, horecaondernemers- om tafel om te komen tot een goed plan om de terrasuitbreiding voor het aankomende seizoen mogelijk te maken.

Eén gedachte over “Horeca-ondernemers Medemblik opgelucht, toch zomerterrassen in de Nieuwstaat

  1. CDA en Gemeentebelangen (behalve Yvonne Buwalda) stemden tegen de VVD-motie. Helaas. Maar gelukkig was de meerderheid voor!

Reacties zijn gesloten.