belasting

Hij ligt weer bijna op de deurmat, de aanslag gemeentelijke belastingen

MEDEMBLIK – Gemeentelijke belastingen zijn belastingen die door de gemeente worden geheven op verschillende soorten bezittingen, activiteiten en diensten. Dit is een belangrijke bron van inkomsten voor gemeenten om hun uitgaven te kunnen bekostigen en de lokale voorzieningen te kunnen bieden. In dit artikel zal ik meer informatie geven over de verschillende soorten gemeentelijke belastingen, hoe deze worden bepaald en waarom ze belangrijk zijn.

Er zijn verschillende soorten gemeentelijke belastingen die worden geheven, waaronder onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing, afvalstoffenheffing en hondenbelasting.

De hoogte van de gemeentelijke belastingen wordt vastgesteld door de gemeenteraad en kan per gemeente verschillen. Het tarief wordt vaak gebaseerd op de kosten die de gemeente maakt voor het aanbieden van de betreffende dienst of voorziening. Zo kan het tarief voor rioolheffing hoger zijn in een gemeente waar veel onderhoud aan het rioolstelsel nodig is.

Het betalen van gemeentelijke belastingen is verplicht voor inwoners van een gemeente. Het niet betalen van belasting kan leiden tot boetes en zelfs tot het afsluiten van voorzieningen, zoals de water- en energielevering. Daarom is het belangrijk om op tijd de verschuldigde belastingen te betalen.

Gemeentelijke belastingen zijn belangrijk voor gemeenten om hun uitgaven te kunnen bekostigen en voorzieningen te kunnen bieden aan hun inwoners. Door deze belastingen te heffen, kan de gemeente investeren in bijvoorbeeld het onderhouden van wegen, het aanbieden van sport- en recreatiemogelijkheden en het bieden van zorg en ondersteuning aan kwetsbare inwoners. Het is dus van groot belang dat inwoners hun gemeentelijke belastingen op tijd en volledig betalen, zodat de gemeente haar taken kan blijven uitvoeren.

Alles over de WOZ, het recycle-tariefuw taxatieverslag en uw aanslag leest u op de website van de gemeente Medemblik

Loading

1 reactie

  1. Jan de Vries schreef:

    Er staan helaas wat onjuistheden in dit artikel. De rioolheffing wordt, althans in gemeente Medemblik, niet bepaald naar het waterverbruik. Zou wel veel eerlijker zijn. Medemblik heeft gekozen voor de waarde van de onroerende zaak die op het riool is aangesloten, de eigenaar betaalt dat. Bij de OZB betaalt voor bedrijfspanden niet alleen de eigenaar, maar ook de huurder! Voor woonhuizen is dat wel alleen de eigenaar. Het niet betalen van de belasting leidt wel tot navordering en boete (je ontkomt dus niet aan betalen, plus boete) maar niet tot afsluiting van energie of water. Dat gebeurt alleen als u de energie- of waternota niet betaalt en staat compleet los van de gemeentelijke belasting. (Energie en water heeft de gemeente ook niets mee te maken).