‘Het toekomstperspectief voor zwembaden was voor de coronacrisis al niet rooskleurig’

MEDEMBLIK – Dat zegt Shiva de Winter voorzitter van de Nederlandse Stichting Water & Zwemveiligheid, ‘maar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de ongekende stijging van de energieprijzen is het einde voor veel baden in zicht.

Volgens De Winter moeten gemeenten nu de tering naar de nering zetten, waarbij bezuinigen op de kosten steeds vaker boven maatschappelijk belang. ‘Begrijpelijk, als je ziet hoe groot voor veel gemeenten de zoektocht is naar geld om zwembaden open te kunnen houden,’ aldus De Winter

Lees ook: Einde inzicht voor zwembad De Zeehoek Wervershoof.

Volgens Shiva de Winter is er wel geld ter beschikking gesteld door de overheid voor het helpen van de zwembaden. Maar dat is veel te weinig en zal vrijwel direct naar de baden gaan waarvan het vastgoed in handen van gemeenten is.

De Winter: ‘De toekomst ziet er allesbehalve rooskleurig uit, maar misschien kan de politiek alsnog op tijd ingrijpen. Bijvoorbeeld door de subsidieregelingen (zoals SPUKIJZ) te heroverwegen en ook laten gelden voor commerciële zwembaden en zwemscholen.’

Lees ook: Sluiten zwembad de Zeehoek slaat bij inwoners Wervershoof in als een bom.

Inmiddels heeft minister Conny Helder (VWS) aangegeven niet meer te kunnen en willen doen om de hoge energiekosten te compenseren. Dat betekent mogelijk het einde van een breed aanbod aan zwemactiviteiten. Straks staan kinderen jaren op de wachtlijst voor ze op zwemles mogen, of kan je slechts op afspraak in een vooraf vastgesteld tijdslot banenzwemmen.

Loading