Hart voor Medemblik wil dat Medemblik rekening houdt met omwonenden van padelbanen

MEDEMBLIK – Je kan er anno 2024 niet meer omheen, steeds meer en meer padelbanen verschijnen bij tennisverenigingen en er zijn zelfs al overdekte padelbanen in Nederland. Padel is voor veel tennisverenigingen een redding gebleken, het aantal leden nam toe vanwege de populariteit van Padel. Maar volgens Tjeu Berlijn van Hart voor Medemblik hangt er ook een negatieve kant aan padelbanen, geluidsoverlast.

Volgens Berlijn komen uit het hele land meldingen van geluidsoverlast door padelbanen wat weer heeft geleid tot de oprichting van verschillende meldpunten waar overlast kan worden gemeld. Berlijn: “Deze situatie benadrukt de noodzaak voor gemeenten, waaronder Medemblik, om effectief beleid te ontwikkelen en te implementeren dat rekening houdt met de leefbaarheid in onze mooie gemeente.”

Tjeu Berlijn wil dan ook dat de gemeente Medemblik zorgvuldig nadenkt over de regulering en het beheer van padelbanen en dan niet alleen in het overwegen van de locatie en de aanleg van nieuwe banen, maar ook het actief monitoren van de impact van bestaande banen op de omgeving en het welzijn van de bewoners.

Berlijn wil dan ook van het college weten of er al specifiek beleid in de gemeente Medemblik is met betrekking tot de aanleg en het gebruik van padelbanen, en mocht dit niet zo zijn of er dan plannen zijn om deze op korte termijn te ontwikkelen. Maar Berlijn is ook benieuwd welke criteria de gemeente Medemblik hanteert bij het beoordelen van aanvragen van nieuwe padelbanen en dan wijst Berlijn vooral op de locatie, de afstand tot woonwijken, de geluidsoverlast en wat voor impact het heeft op de leefomgeving.

Daarnaast wil Berlijn ook weten welke rol de gemeenteraad hier in kan spelen, bijvoorbeeld bij het beoordelen en vaststellen van beleid omtrent padelbanen en hoe de input van omwonenden worden meegenomen in besluitvorming.