Celstraf van 1 dag en taakstraf van 130 uur voor inwoner van Opperdoes, zijn dossier groeit gestaag door

OPPERDOES – De 36-jarige R. Z. uit Opperdoes is zo langzamerhand een bekende aan het worden van justitie en de rechtbank in Alkmaar. Het dossier van Z. groeit dan ook gestaag door, inbraken, diefstallen, drugs, verkeersdelicten, het staat allemaal in zijn dossier.

Afgelopen maandag moest Z. zich weer melden bij de politierechter in Alkmaar voor drie zaken waarvan hij wordt verdacht. Zo zou hij op 16 januari 2022 samen met nog iemand een grote hoeveelheid gereedschap hebben gestolen. Op 9 december 2022 zou Z. 8,27 gram amfetamine in zijn bezit hebben gehad en op dezelfde dag werd betrapt op winkeldiefstal.

De politierechter legde Z. voor feit 1 een celstraf op voor de duur van 1 dag, en voor feit 2 en 3 een taakstraf van 130 uur, mocht hij deze niet voldoen dan volgt er een celstraf van 65 dagen waarvan 25 dagen voorwaardelijk en met een proeftijd van 2 jaar.

Ook moet Z. de benadeelde partij een schadevergoeding van 750 euro betalen, te vermeerderen met de wettelijke rente en is de schadevergoedingsmaatregel van toepassing.

Schadevergoeding tijdens strafzaak

De rechter kan tijdens een strafproces de dader verplichten een schadevergoeding aan u te betalen. Voor de rechtszitting krijgt u van het Openbaar Ministerie (OM) een formulier. Hierop geeft u aan wat de schade is. Dat kan zowel materiĆ«le als immateriĆ«le schade zijn. Legt de rechter een schadevergoedingsmaatregel op? Dan int het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) het bedrag voor u bij de dader. Heeft u na 8 maanden nog nietĀ het hele bedrag ontvangen, dan krijgt u daarvoor een voorschot op de schadevergoeding. Dit geldt ook als de officier van justitie over de straf beslist en een schadevergoedingsmaatregel oplegt. Daarnaast valt een schadevergoedingsmaatregel buiten de WSNP mocht de veroordeelde daar in zitten. Het hele bedrag moet dus worden betaalt.