H. Gerardus Majella kerk lijkt de voorkeur van het bisdom te krijgen.

ONDERDIJK – Aankomende maand gaat het Bisdom Amsterdam-Haarlem een definitieve beslissing nemen over de toekomst van de vijf katholieke kerken in Medemblik, Onderdijk, Wervershoof, Zwaagdijk-Oost en Andijk. Bronnen binnen het Bisdom laten aan deze website weten dat de H. Gerardus Majella kerk in Onderdijk vanwege de lage kosten van deze kerk waarschijnlijk de hoofdkerk gaat worden.

Daardoor zullen de overige vier kerken in Wervershoof, Medemblik, Andijk en Zwaagdijk-Oost definitief een andere bestemming gaan krijgen. Eerder vertelde Martijn Droog van het CDA in Medemblik tegen deze website: “Het is vanzelfsprekend voor de leden van de kerken die genoemd worden een droevige ontwikkeling, een spannende tijd. Maar dit komt niet als een verrassing, vorige week werd al bekend dat in het bisdom Haarlem-Amsterdam bijna 100 van de 164 kerken dichtgaan. Het wordt voor heel veel parochies steeds moeilijker om de begroting rond te krijgen.  Een door het Rijk gemaakte inschatting laat zien dat er de komende jaren tussen de 30% en 80% van alle Nederlandse kerken leeg kan komen te staan”.

Het CDA pleit al langer voor het ontwikkelen van een toekomstvisie van het religieus en cultureel erfgoed.. Om het erfgoed voor de komende generaties bewaard en toegankelijk te houden wil het CDA hiermee het keuzeproces van de eigenaars tijdig stimuleren. Daarom is het van belang dat er een kerkenvisie komt voor de gemeente Medemblik. Het ministerie van OCW stimuleert dit met een handreiking. Het doel is een duurzame strategie ontwikkelen voor behoud van kerkgebouwen.

Els van den Bosch (CDA) “Kerkbesturen nemen zelf ook hun verantwoordelijkheid door hun gebouw multifunctioneler te maken, denk aan De Kapel (1929) aan de Middenweg in Andijk. Binnen onze gemeentegrenzen zijn er verschillende kerkgebouwen behouden gebleven die een andere bestemming hebben gekregen. De Oosterkerk (1872) in Andijk is in gebruik als woning en in Twisk is de 14e eeuwse kerk al jarenlang in gebruik als theaterkerk Hemels waar men ook kan overnachten. De rooms-katholieke kerk Jacobus de Meerdere (1929) op Zwaagdijk-West is verbouwd tot appartementen en studio’s.  Hoopvolle voorbeelden van behoud van religieus erfgoed.”

Spannende periode

Priester Jan van Dril van de Martinuskerk in Medemblik zegt in een reactie tegen deze website dat er een spannende periode gaat aanbreken voor de katholieke kerken die bij de parochie Wervershoof horen. ‘Van de vijf kerken heeft de Sint Werenfridus in Wervershoof de meeste achterstallig onderhoud en moet er heel veel geld in worden gestoken om de kerk weer voor vele tientallen jaren een godshuis te kunnen laten zijn,‘ aldus de priester.

Loading

4 thoughts on “H. Gerardus Majella kerk lijkt de voorkeur van het bisdom te krijgen.

 1. Petra 27 februari 2023 at 13:02

  Alles sluiten, komt toch bijna niemand meer in de kerk. Online verder gaan. De kerken verkopen en er appartementen in maken

 2. P. N. Hauwert 28 februari 2023 at 08:26

  Wordt dit wederom een strijd tussen “keut en gom”?🤔

 3. Jacco Spil 28 februari 2023 at 20:45

  Hoe zal het verder gaan met Sint Pieter dat in Medemblik als dorpshuis fungeert…..?

 4. Andries 2 maart 2023 at 13:47

  Dat zal dan ook sluiten, en appartementen worden

Comments are closed.