Grote zorgen bij MORGEN! over gebruik Duomix staalslakken, zitten vol met gif

MEDEMBLIK – De gemeente Den Haag riep afgelopen week op tot een landelijk verbod op het gebruik van Duomix staalslakken afkomstig van o.a. de Tatasteel. Deze staalslakken blijken vol giftige stoffen als zware metalen en ongebluste kalk te zitten.

Siem Zeilemaker van de fractie van MORGEN! “Deze slakken worden gebruikt als ondergrond in de wegenbouw maar ook in speeltuintjes en jeu de boule banen, je kan het zelfs gewoon in de bouwmarkten kopen,”

Zeilemaker wil daarom van het college weten of zij bekend zijn met Duomix en of zij op de hoogte zijn van de hoeveelheid giftige stoffen in Duomax en of zij het met MORGEN! eens zijn dat deze stoffen gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.

Zeilemaker wil ook een overzicht krijgen van de plaatsen in de gemeente Medemblik waar Duomix is gebruikt en wil dat het college een onderzoek gaat doen naar de aanwezigheid van Duomax in de bodem van de gemeente Medemblik. En mocht dit wel het geval zijn dan wil Zeilemaker weten of het college bereid is deze grond te verwijderen.

Verder wil Zeilemaker dat als Duomix in de wegenbouw wordt gebruikt in de gemeente Medemblik dit aan strenge regels moet zijn verbonden.