GroenLinks: “absurde opleidingseisen Liander zet 50plusser aan de kant”

MEDEMBLIK – GroenLinks voorman Bart Huisman springt in de bres voor de 50plussers die bij een scheepslading aan ervaring hebben maar toch niet aan de slag kunnen omdat een bepaalde diploma ontbreekt. Huisman: “Liander is met een grootse campagne bezig om personeel aan te trekken. We horen aan alle kanten dat de netcongestie een probleem is. “De energie transitie is onmogelijk zonder jou”.”

Het steekt Huisman vooral dat een grote groep mensen met heel veel ervaring je ineens MBO2 nodig hebt om in een meterkast te kunnen werken, Liander eist dat een meterkastmonteur veiligheidscertificaten op MBO2 niveau heeft.

Huisman: “Het meest vreemde is dat als je nu alsnog een mbo2 opleiding doet, het niet uitmaakt welke mbo2 opleiding je doet. Dus als iemand die nu niet verder kan in de procedure, eerst een mbo2 opleiding schoonheidsspecialist doet, kun je wel verder om de veiligheid certificaten te halen. Dit lijkt ons geen wenselijke situatie in een tijd dat we iedereen keihard nodig hebben om onze infrastructuur op orde te krijgen.”

Bart Huisman vraagt nu aan de gemeente Medemblik en het college of zij niet eens verhaal kunnen halen bij het bestuur van Aliander/Liander over waarom hun opleider dit zo strikt aanhoudt maar ook of er andere opleiders zijn die deze volgens Huisman, ‘rigide’ eisen niet aanhouden en of het dan niet beter is om sollicitanten daar op te leiden.

‘Maar,’ zegt Huisman, ‘kunt u als college Aliander/Liander niet vragen om met oplossingen te komen waardoor gekwalificeerde sollicitanten die nu om deze bureaucratische regels afvallen wel aan het werk kunnen, en als er hogere landelijke regelgeving is die dit allemaal verhindert wie hier dan over gaat.