Gratis compost ophalen bij HVC in Middenmeer

MIDDENMEER – Zaterdag 23 maart opent HVC weer haar deuren op de afvalstort in Middenmeer bij Opperdoes om de inwoners van West-Friesland en Hollands Kroon de kans te geven om gratis compost te komen ophalen voor gebruik in de tuin.

De lente komt er aan. Tijd om weer lekker buiten in de tuin een kop koffie te drinken en genieten van de eerste bloemen die beginnen te bloeien. Verwen je tuin extra door de aarde te verrijken met een bijzondere grondstof: compost! De beste periode voor het strooien van compost is maart of april, voorafgaand aan het groei seizoen. Bij zware kleigrond is het verstandig om (ook) in de herfst compost de strooien. Wist je dat jouw etensresten, aardappelschillen en pindadoppen de basisvormen voor deze grondstof? HVC maakt namelijk compost van jouw ingeleverde gft en etensresten.

Lees ook: Schone compost door schoon GFT, een kleine moeite maar zoveel beter voor de natuur

Tijdens de compostdag op zaterdag 23 maart kan je tussen 08:00 en 15:00 uur gratis compost ophalen bij de compostering van HVC in Middenmeer (Koggenrandweg 1) of Purmerend (Netwerk 60-62). Laat een aanhanger vol scheppen door de kraan of kom zelf compost scheppen. Vergeet niet om zélf een bak of zak mee te nemen. Het is niet nodig om je vooraf aan te melden voor de compostdag. Er is voldoende compost dus kom langs wanneer het jou uitkomt. Let op: in de ochtend is het vaak erg druk en zijn de wachttijden langer, later op de dag is er ook nog voldoende compost.

20 kilo compost uit één gft-bak

Wist je dat iedere volle gft-bak van 140 liter gelijk staat aan ruim 20 kilo compost. Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond en zorgt dat de grond regenwater goed kan opnemen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem, slaat het voedingsstoffen voor planten op en gaat het bodemziekten tegen.