Gemeenteraad serveert motie HvM, VVD en CU om salaris wethouders met 30% te verlagen af. ‘gaat de gemeente niet over’

MEDEMBLIK – De motie van Hart voor Medemblik, mede ondertekend door de VVD en ChristenUnie, om het salaris van de wethouders met 30% te verlagen omdat de Ozb in Medemblik met 30% gaat worden verhoogd was eigenlijk al na het indienen gedoemd te mislukken.

De gemeenteraad gaat helemaal niet over het salaris van van wethouders, dat is landelijk vastgelegd, wel kan de gemeenteraad het aantal uren dat een wethouder voor de gemeente werkt vaststellen. Voor Medemblik ligt dat op 2x 80% en 2x 100% .

Aangezien afgelopen maandag de wethouders door de gemeenteraad zijn aangesteld en toen er vanuit deze drie partijen geen actie werd ondernomen om over de Fte’s te praten was de motie dan ook mosterd na de maaltijd.

Of zoals Siem Zeilemaker van MORGEN! wist te verwoorden: ‘als gemeente mag je alleen op fte’s sturen en niet op salaris. Daarnaast heeft de raad maandag al ingestemd met de benoeming van de wethouders en de 80-80-100-100 % fte. We zitten dus op 3,6 fte, terwijl Medemblik qua inwoners meer dan 6 fte mag hebben’

Ook Claudia Selders-Kroezen van het CDA zegt dat je wettelijk niet kunt besparen op de loonsom. ‘dan zou je dus op fte’s moeten minderen (maar dat stond niet in de motie‘ aldus Selders-Kroezen.

Opvallend is ook dat in dezelfde motie niet werd gerept over een 30% lagere beloning voor de gemeenteraadsleden, terwijl juist zij verantwoordelijk zijn voor o.a. de 30% hogere Ozb-belasting