Geen extra voorzorgsmaatregelen om gewelddadigheden tussen jongeren uit Eritrea tegen te gaan

MEDEMBLIK – Al jarenlang is er strijd tussen 2 groepen mensen uit Eritrea, de ene groep is aanhanger van de zeer wrede dictator Isaias Afewerki en aan de andere kant mensen die Eritrea zijn ontvlucht uit angst voor de wreedheden van deze dictator. Een week geleden ging het gruwelijk mis in Den Haag toen de tegenstanders van Isaias Afewerki lucht kreeg van een bijeenkomst van aanhangers van Afewerki. Iedereen heeft de beelden van brandende politieauto’s en andere personenauto’s wel gezien en de groepen jongeren die met stenen gooiden.

Ook in Medemblik leven en wonen deze twee groepen, een handvol is aanhanger van de dictator en een handvol is uit angst het land ontvlucht. Een paar weken geleden ging het mis in Purmerend waar een 19-jarige inwoner van Medemblik werd neergeschoten en zwaargewond raakte, een conflict tussen deze twee groepen ligt hier vrijwel zeker aan ten grondslag, al houdt de politie ook rekening mee dat er drugs in het spel is.

Lees ook: Jongen (19) uit Medemblik zwaar gewond bij schietpartij Purmerend

De gemeente Medemblik laat weten voor nu geen extra maatregelen te treffen, wel gaat Medemblik de jongerenwerkers preventief inzetten door bijvoorbeeld het organiseren van activiteiten en het gesprek aangaan met deze jongeren. Ook de Boa’s en de politie zijn alert op signalen die wijzen op mogelijke acties. Medemblik zal dan extra inzet inzetten zoals bijvoorbeeld tijdens het vuurwerkoverlast afgelopen oktober 2023 toen in de hele gemeente de overlast groot was.

Medemblik zit voor zich geen rol weggelegd om te onderzoeken als er vluchtelingen uit Eritrea naar de gemeente komen of deze aanhangers zijn van de dictator of tegenstanders.