Eigenaren Babboe Bakfietsen kunnen vervangende bakfiets niet weigeren

MEDEMBLIK – Veel ouders die gebruik maakten van een Babboe bakfiets, willen geen Babboe meer na de vele problemen met de fietsen en de terugroepactie. Eigenaren van deze fietsen krijgen een vervanging of een ander passend alternatief aangeboden. Eventuele vervanging kun je niet zomaar weigeren.

Verkoper verplicht om vervanging aan te bieden

De verkoper, in dit geval Babboe, is verplicht je een goede fiets te leveren. Heeft hij je een ondeugdelijk product geleverd? Dan heb je recht op kosteloos herstel of vervanging.

Dit moet wel binnen een redelijke termijn en zonder al teveel overlast. Pas als vervanging binnen een redelijke termijn ook niet mogelijk is, kan een gedupeerde overgaan tot ontbinding van de overeenkomst en geld terugvragen.

Niet zomaar een nieuwe fiets en geld terugvragen

Sjaak Drinkenburg van DAS Rechtsbijstand zegt hierover: “Ik kan mij voorstellen dat bakfietsouders uit praktisch oogpunt zo snel mogelijk een nieuwe bakfiets willen. Het is echter niet zo dat je nu een nieuwe bakfiets van een ander merk kan kopen en de kosten verhalen op Babboe. Je moet de verkoper in de gelegenheid stellen om de defecte fiets te herstellen of te vervangen. Pas als dat niet mogelijk is binnen een redelijke termijn, kun je de koop ontbinden en geld terugvragen.”

Redelijke termijn

Meestal is 14 dagen een redelijke termijn, maar soms ook langer. Het is namelijk afhankelijk van de situatie en het product. Sommige producten zijn nu eenmaal makkelijker en sneller te herstellen of te leveren dan andere. Bij vervanging van een bakfiets zal de termijn vermoedelijk langer zijn dan twee weken.