Geen burgerluchtvaart, maar straks mogelijk wel F35 straaljagers op vliegveld Lelystad

MEDEMBLIK – Er ging kort geleden een dikke streep door de plannen om van vliegveld Lelystad een dependance te maken van Schiphol. Schiphol zou als hub verder gaan en charters zouden een plaats krijgen op Lelystad. Maar het kabinet had niet verwacht dat er zoveel weerstand zou komen op deze plannen. Niet alleen vanuit Flevoland stroomden de bezwaren tegen, ook uit Gelderland en West-Friesland werd er fel bezwaar gemaakt tegen deze plannen. En met succes. Het kabinet heeft de stekker eruit getrokken.

Lees ook: CDA velt vonnis vliegveld Lelystad, geen steun voor groot vliegverkeer, eerst verduurzamen

Maar wie dacht dat het daarmee gedaan was komt bedrogen uit. Dan wel geen burgerluchtvaart, maar misschien wel de luchtmacht die daar een basis gaat krijgen. Het ministerie van defensie is opzoek naar nieuwe locaties waar luchtmachtbasissen kunnen worden gerealiseerd, en het vliegveld bij Lelystad ligt centraal gelegen ten opzichte van Leeuwarden, Volkel, Woensdrecht, Deelen, De Kooy en Gilze-Rijen.

Nieuwe inrichting luchtruim Nederland

De nieuwe inrichting van het luchtruim zorgt voor een uitbreiding van het
bestaande militaire oefengebied in het noorden van Nederland
,” zegt Defensie “Dit is essentieel voor het verruimen van de militaire missie-effectiviteit, mede door het oefenen met het nieuwe gevechtsvliegtuig van Defensie, de F-35. Door deze uitbreiding kan het huidige militaire oefengebied in het zuiden van Nederland vervallen. Hierdoor zal civiel vliegverkeer vanuit het zuidoosten minder vaak omvliegen over grote delen van Gelderland en Overijssel, maar een kortere route naar Schiphol kunnen vliegen. Dit leidt tot minder omvliegen en minder vertragingen, oftewel minder uitstoot van schadelijke stoffen per vliegtuigbeweging.

Lees ook: Vliegveld Lelystad gaat vliegroutes aanpassen, mogelijk meer over West-Friesland

De minister verwacht in 2025 het voorlopig ontwerp van de plannen naar de Tweede Kamer te kunnen sturen. Mocht Lelystad een militair vliegveld gaan worden dan zal een groot deel van het IJsselmeer laagvlieggebied kunnen gaan worden. Ook zullen dan in de plannen de aanvliegroutes voor het vliegveld worden uitgelegd.

Siem Zeilemaker (MORGEN!) laat in een eerste reactie weten dat hij mordicus tegen deze plannen is, maar wil eerst afwachten wat de Tweede Kamer gaat beslissen in 2025.