CDA velt vonnis vliegveld Lelystad, geen steun voor groot vliegverkeer, eerst verduurzamen

lelystrad

WEST-FRIESLAND – Was na de daverende winst van BBB tijdens de Provinciale Verkiezingen al een klap voor het vliegveld in de Flevopolder, nu heeft ook het CDA laten weten dat wat hun betreft er geen groot vliegverkeer vertrekt en landt op de luchthaven bij Lelystad. CDA Tweede Kamerlid Harmen Krul liet dit afgelopen dinsdagavond weten tijdens de commissievergadering over luchtvaart.

Lees ook: Winst BBB is doodsteek voor vliegveld Lelystad, West-Friesland blijft overlast bespaard.

Het CDA wil pas gaan praten over het toestaan van groot vliegverkeer, vooral chartermaatschappijen zullen gebruik gaan maken van vliegveld Lelystad, als de luchtvaart een flinke verduurzamingsslag heeft gemaakt, en aangezien dat nog lang niet aan de orde is komt het voortbestaan van het vliegveld aan een zijden draadje te hangen en zullen enkel klein vliegend materieel gebruik blijven maken van het vliegveld.

Waterstof

Krul ziet in de verre toekomst nog wel een mogelijkheid om het vliegveld alsnog te gebruiken voor chartervluchten, maar enkel als de slag naar toestellen op waterstof en/of zelfs elektrische vliegtuigen is gemaakt. Krul: “In de verste verte zijn de voorwaarden die zijn gesteld niet gehaald.

Tot die tijd blijft vliegveld Lelystad een kleine regionale vliegveld met een peperduur bagage-afhandelsysteem en idem verkeerstoren, want het vliegveld mag niet zelfstandig groeien, ze mogen enkel vluchten van Schiphol overnemen.

Lees ook: Het blijft nog even rustig boven West-Friesland, natuurvergunning Luchthaven Lelystad weer afgewezen

Loading