Fusiepartij Morgen! wil dat Medemblik meehelpt met onderzoek naar inbeslagname Joods vastgoed

MEDEMBLIK – Het regionaal archief in Alkmaar gaat een onderzoek starten naar inbeslagnames van Joods vastgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bezetters onteigenden Joods vastgoed om er of zelf in te gaan wonen of door te verkopen aan de lokale bevolking. Eigenaren van deze woningen die de oorlog overleefden en terugkeerden naar hun woning zagen dat deze bewoond was en ook geen recht meer hadden om hun eigendom terug te krijgen.
Nu is er een onderzoek gestart in o.a. Schagen en Hollands Kroon of dit ook in deze gemeenten is voorgekomen.  In 2020 liet de gemeente Medemblik al weten dat zij voor nu geen kernen die nu de gemeente Medemblik vormen betrokken waren bij de verkoop van Joodse eigendommen. Medemblik heeft dan ook niet het voortouw genomen maar wel kan de gemeente Medemblik onderzoekers ondersteunen en van nuttige informatie voorzien.
Voor nu gaat de gemeente Medemblik er vanuit dat de voormalige gemeenten die nu de gemeente Medemblik vormen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog niet betrokken was bij verkoop van Joodse eigendommen. Medemblik zal dan ook niet het voortouw gaan nemen in een eventueel onderzoek. Wel kan de gemeente Medemblik onderzoekers ondersteunen en van nuttige informatie voorzien.

Siem Zeilemaker

Siem Zeilemaker van de fusiepartij Morgen! heeft nu vragen stelt over het onderzoek dat de gemeenten zijn gestart en wil weten of de gemeente Medemblik hiervan op de hoogte is en of zij bereid zijn om, zoals zij dus eerder hebben beloofd, dit onderzoek te ondersteunen door bijvoorbeeld het Westfries Archief te verzoeken met het Alkmaars Archief te gaan overleggen.
Ook vraagt Zeilemaker of het college bereid is om met de andere Westfriese gemeenten hierover te gaan overleggen, mocht de gemeente Medemblik hier negatief op reageren dan wil Zeilemaker wel weten waarom de gemeente hier niet aan mee wil werken.