Er was geen houden aan, Irene Schouten rijdt hele peloton op een ronde: “Heb dit nog nooit meegemaakt”

HOOGKARSPEL – Ze wist dat het goed zat, de vorm is er, de zin is er, het moest er enkel nog even uitkomen en dat deed het ook vrijdagavond op het ijs in het Noorse Stavanger. Al leek het direct na de start niet op, zoals zo vaak zat Irene achterin het peloton toen de Amerikaanse Kilburg-Manganelle er vandoor ging. Irene onderkende het gevaar niet en spurtte naar voren om zich bij de Amerikaanse aan te sluiten.

Vanaf dat moment reed ze al een gewonnen wedstrijd, het peloton was niet bij machte om haar te achterhalen, mede dankzij prima afstopwerk van haar ploeggenote Marijke Groenewoud. En toen de laatste ronden waren aangebroken zette Irene Schouten haar fameuze eindsprint in, die deze keer zo verwoestend was dat ze zelf het peloton inhaalde, voorbij schaatste en ver voor iedereen en alles over de finish kwam.

Na Irene Schouten kwam de Canadese Valerie Maltais op ruime achterstand als tweede over de finish, de Amerikaanse Mia Kilburg-Manganello wist met haar vroege ontsnapping toch nog de derde plaats te pakken. Marijke Groenewoud finishte in het peloton.

Na afloop deed Irene haar verhaal voor de camera van de NOS.