En toen daalden de energieprijzen, Eneco verlaagt de prijzen met 6 tot 7%

WEST-FRIESLAND – Als eerste verlaagt Eneco de variabele tarieven voor november met 6 tot 7% in vergelijk met oktober. Ondanks deze verlaging betalen klanten van Eneco nog steeds 40% meer voor gas en 60% meer voor elektra dan in augustus van dit jaar

De reden van de daling van de energieprijzen is dat de laatste weken de handelsprijzen al flink aan het dalen zijn. Energiebedrijven kopen altijd voor een paar maanden tegelijk aan energie in en daarom duurt het altijd even voor prijzen worden aangepast voor de klanten.

Het relatieve warme weer maar ook omdat de aardgasbuffers vrijwel vol zitten en er massaal wordt overgegaan op vloeibaar gas (LNG) en er massaal wordt overgestapt op alternatieve energiebronnen zorgt ervoor dat de vraag naar aardgas sterk aan het afnemen is.

Eneco laat wel weten dat in de toekomst prijsschommelingen minder snel zullen worden doorberekend aan de klant.

Online bereik energieleveranciers groeit naar 6 miljoen personen

In september 2022 is het online bereik, op de websites van Nederlandse energieleveranciers, gestegen naar een krappe 6 miljoen personen (GfK GXL DAM, 39,8%, 5.930.000 personen van 13 jaar en ouder).

Ten opzichte van een jaar eerder is dat een stijging van meer dan 13%, ofwel 689.000 personen. Relatief gezien is de stijging het grootste in de regio Noord, daar steeg het online bereik met meer dan 25 procent ten opzicht van een jaar eerder.

Opvallend is ook dat het online bereik onder personen in de hoogste sociale klasse (AB1) met 35% relatief het laagst is, en in de lagere sociale klasse (CD) met 46% het hoogst; dit niveau lag eerder dichter bij elkaar.

De piek in bereik lag rond de aankondiging van het tijdelijke prijsplafond door de overheid op 20 september.

De verhoogde aandacht voor de energiemarkt draagt ook bij aan een hogere bezoekfrequentie: meer dan de helft van de online bezoekers in september bezocht op 3 verschillende dagen of vaker online één of meerdere energieleveranciers.

Ook de grote energie vergelijkingsites maken een flinke stijging door: gezamenlijk steeg het aantal bezoeken van deze diensten met zo’n 30% ten opzichte van een jaar eerder.

Bron: GfK GXL DAM, PC/Laptop, smartphone, tablet: het online bereik van de energieleveranciers betreft de websites en apps van de merken: Budget Energie, Delta Energie, Easyenergy, Energiedirect, Eneco, Engie, Essent, Frank Energie, Greenchoice, Nederlandse Energie Maatschappij, Oxxio, Powerpeers, Pure Energie, Vandebron, Vattenfall.