‘EINDELIJK’, Medemblik schaft per 1 januari 2024 de hondenbelasting af

MEDEMBLIK – En voor het echt ook nog. Vanaf 1 januari 2024 behoort Medemblik bij de groep gemeenten waar geen hondenbelasting meer wordt geheven. Een belasting die veel kwaadbloed zette bij de eigenaren van onze trouwe viervoeters.

De Hondenbelasting zou al eerder worden afgeschaft maar omdat Medemblik er toen financieel slecht voorstond en de provincie op het punt stond om Medemblik onder curatele te stellen besloot het toenmalige college om de afschaffing van de hondenbelasting op de lange baan te schuiven.

Lees ook: Hondenbelasting afgeschaft, maar hoe gaat de gemeente het gat vullen

Hondenbelasting een nutteloze belasting

In Nederland is hondenbelasting een bekend begrip, maar niet zonder de nodige discussie. Deze specifieke belasting legt een jaarlijkse heffing op aan eigenaren van honden. Het doel van deze belasting is om inkomsten te genereren voor gemeenten en lokale overheden, waarbij de opbrengst wordt ingezet voor verschillende diensten en voorzieningen met betrekking tot honden en dierenwelzijn.

De tarieven en regels voor hondenbelasting kunnen variëren van gemeente tot gemeente. Sommige gemeenten hanteren een vast tarief per hond, terwijl andere de hoogte van de belasting baseren op factoren zoals de grootte, het ras, of de geslachtsstatus van de hond. In bepaalde gebieden zijn er vrijstellingen voor hulphonden of werkende honden, die een belangrijke rol vervullen in de samenleving.

Voorstanders van hondenbelasting benadrukken dat deze bijdraagt aan de financiering van lokale diensten zoals hondenuitlaatplaatsen, de controle van dierenpopulaties en andere voorzieningen voor huisdieren. Tegenstanders beschouwen de belasting echter vaak als een extra financiële last voor hondenbezitters.

Het debat over hondenbelasting blijft voortduren, en sommige gemeenten hebben ervoor gekozen om het af te schaffen, terwijl andere het in stand houden. Hondenbezitters worden aangemoedigd om contact op te nemen met hun lokale overheid om de meest recente informatie over hondenbelasting in hun regio te verkrijgen. Het blijft een onderwerp dat zowel de financiële belangen van gemeenten als de zorgen van hondenliefhebbers weerspiegelt.

4 gedachten over “‘EINDELIJK’, Medemblik schaft per 1 januari 2024 de hondenbelasting af

  1. Er staat dat de hondenbelasting door gemeenten werd ingezet voor diensten en voorzieningen mbt honden en dierenwelzijn. Dat is niet het geval. De hondenbelasting was gewoon voor de algemene middelen van de gemeenten. Daarbij was het wel mogelijk dat gemeenten dat geld “oormerkten” en gebruikten voor hondenspeelweides e.d. of meer algemeen voor dierenwelzijn. Maar dat deden ze bijna nooit. De raad van Medemblik heeft dat wel eens besloten, het bleek echter niet mee te vallen om plekken in te richten als hondengebied door verzet van de omgeving. Afvalbakken en plastic zakjes-dispensers langs de weg kun je het ook aan besteden, dat heeft ook nog een relatie met de honden. Nu is de belasting afgeschaft waar ook de VVD van harte voor gestemd heeft. Overigens zal de hondenbelasting (de enige belasting op dieren die de Gemeentewet kent) binnenkort in het hele land verdwijnen bij de herziening van het lokale belastingstelsel, waar de landelijke politiek al jaren mee bezig is. Het is wel zeker dat de hondenbelasting de Kamerbehandeling niet zal overleven.

  2. Dus nu gaan de niet-hondenbezitters ook meebetalen aan de kosten van de honden!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Ik vind een hond een basisvoorziening, dus de gemeente moet -als je het niet kunt betalen- ook de hondenbrokjes en de dierenarts vergoeden.

  4. Direct de boetes voor her niet opruimen van de stront van die beesten 10x zo hoog maken

Reacties zijn gesloten.