Eigenaren bomen hoeven geen kapvergunning aan te vragen in de gemeente Medemblik

MEDEMBLIK – Bent u eigenaar van een boom en staat deze op eigen terrein en staat deze niet op de waardevolle bomenlijst dan hoeft u in de gemeente Medemblik geen vergunning aan te vragen als u deze wilt kappen, dat blijkt uit een reactie op vervolgvragen van MORGEN! over het kappen van de bomen op het Joodse kerkhof in Medemblik.

Lees ook: MORGEN! wil opheldering over kaalslag Joodse begraafplaats Medemblik

Toch zitten er nog enkele haken en ogen aan om zomaar een boom te kunnen kappen, bedrijven en particulieren die buiten de bebouwde kom wonen zijn wel weer verplicht een kapmelding te doen als zij , een deel van de, 1000m² bomen of struiken willen kappen of een rij van 21 of meer bomen worden aangetast.

Lees ook: Rooien bomen Joodse begraafplaats op verzoek Project Erfgoed Telt





















Medemblik laat ook weten dat sinds de laatste fusie er door particulieren vergunningsvrij bomen kunnen worden gekapt maar dat er sindsdien geen grootschalig houtkap is geconstateerd.

Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl

2 gedachten over “Eigenaren bomen hoeven geen kapvergunning aan te vragen in de gemeente Medemblik

  1. Dit was allang bekend hoor…. In het stadje Medemblik is vroeger een poos een heel strikt kapbeleid geweest waar je voor elke bomenkap vergunning nodig had, zelfs nog met een voorprocedure (reageren op ontwerp van de vergunning) meen ik. Dat was veroorzaakt door een grote rel door de bomenkap aan de Overtoom (tbv de bouw van de appartementen) in 1989. Er werd toen gezegd dat het college samen met de bomen ook zichzelf gerooid had, want er kwam begin 1990 een politieke aardverschuiving met de gemeenteraadsverkiezingen, om meerdere redenen maar dit was er één van! In die periode kwam ik toen ook in de raad en ook Siem Zeilemaker. Toen zijn we een aantal jaren héél voorzichtig geweest met bomen kappen ! Maar later was dat weer weggezakt.

  2. En mogelijk denkt u, als u de Gemeentepagina in Nieuwsblad Medemblik (ik zeg nog altijd: de Medemblikker) doorneemt: maar er staan toch heel vaak kapvergunningen in, met de soorten boom er zelfs bij. Staan die dan dus allemaal op die lijst waardevolle bomen?
    Nee. Een enkele wel, als die van een particulier is, maar bijna altijd gaat dit om bomen van de gemeente zelf, in openbare grond langs de weg. De gemeente doet dit om mensen de kans te geven om bezwaar te kunnen maken! Als de overheid uit eigen beweging gaat kappen levert dat nogal eens protesten op, zeker als het een heel rijtje bomen is of heel grote bomen. En als er dan geen kapvergunning is (dwz als die niet nodig zou zijn) heb je niets om bezwaar tegen in te dienen. Dus zou de burger dan niets kunnen beginnen. Daarom vraagt de gemeente bij zichzelf een kapvergunning aan en verleent die daarna ook aan zichzelf (dat kan). Dat is geen werkverschaffing, maar bedoeld om naar buiten toe duidelijk te maken wat de gemeente met de boom of hele rij bomen van plan is, dan kan men nog 6 weken bezwaar maken. Veel gemeenten doen dat zo. Af en toe komt het ook voor dat een gemeenteboom tegelijk ook op de waardevolle/monumentale lijst staat, dan is er dus sowieso een reden om de procedure te voeren.

Reacties zijn gesloten.