Een van de grootste en oudste polders is Het Grootslag, afgelopen 1 juli bestond deze polder 600 jaar.

WEST-FRIESLAND – De Banne in de polder “Het Grootslag” zijn ontstaan in de 11e en de 12e eeuw toen plaatselijke boeren onder leiding van Friese kloosterlingen uit Hemelum sloten groeven voor ontwatering van de veengronden. Op deze akkers werd vee gehouden en groenten geteeld.
In 1423 hebben de ‘bannen’ (rechtsgebieden) de handen ineengeslagen onder leiding van Jacoba van Beieren, om het waterbeheer en de bescherming tegen het water gezamenlijk op te pakken. De polder Het Grootslag ontstond hiermee, het werd een zelfstandig waterschap.

Het Grootslag is langzamerhand uitgegroeid tot een belangrijk land- en tuinbouwgebied, toonaangevend op het gebied van innovatie en samenwerking. Grote zaadbedrijven, handelsorganisaties, een proeftuin en mechanisatiebedrijven hebben zich hier gevestigd en zorgen er nog steeds voor dat de polder als belangrijk land- en tuinbouwgebied op de kaart staat.

Tot 1 juli 2024 zullen er veel activiteiten zijn.:

  • 8 en 9 juli: Poldermarkt met fototentoonstelling en film over het Grootslag. Tractoren en oude trekkers. De Westfriese tafel met promotie van de westfriese producten. Daarom heen een feestelijke markt met verhalen en muziek. Voor de kinderen is heel veel te doen en ontzettende leuke kramen. Van 10 tot 18.00 uur Plaats tegenover de hoofdingang van het Streekbos Veilingweg 21 Bovenkarspel
  • 30 juli: 100-jarig bestaan van de elektrische Overhaal in de kolk met schuiten die zijn opgesierd met een knipoog naar vroeger toen men nog met de schuit naar de veiling ging en een markt en waterspellen.
  • 5 augustus: Geheel verzorgde, met hapje en drankje, historische schuitentocht die u niet mag missen. Start om 12.30 bij café de Paus opgave trudebuysman@gmail.com. Op elke schuit gaat een gids mee die u alles verteld over de historie van het gebied en de veranderingen. Daarbij wordt u Overgehaald door de Overhaal. De vaar tocht is ongeveer 5 uur.
  • fietstochten: Een rondom het Grootslag. Deze tocht brengt u op de eerste grens van het Grootslag. In 1440 kwam ook Wervershoof bij het Grootslag en in 1926 kwam ook de Houterpolder bij het Grootslag. Langs de dijken stonden 13 molens 5 bij Broekerhaven, 5 bij Andijk en 3 bij Enkhuizen de route is 45 km.

De andere fietsroute loopt door de polder het Grootslag. Langs deze weg zijn borden geplaatst met een foto van vroeger en de teelten van nu. Ook een stukje historie de route is 32 km. U komt langs heel veel mooie bedrijven maar ook door het natuur gebied. Deze routes kunt u downloaden op www.boerenentuinderspakkenuit.nl en op de Facebookpagina’s: Grootslag 600 jaar en Boeren en tuinders pakken uit.

Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
23 september komen in de route door de polder het Grootslag een aantal open bedrijven. Het is dan tevens Boeren buren dag. Dus gewoon gezellig even om de koffie in het Grootslag. Dit is nog lang niet alles wat er te doen in hou de Facebookpagina`s in de gaten en op de website boeren en tuinderspakkenuit.nl zijn nog heel veel leuke uitjes die niet in het Grootslag zijn maar wel bij verschillende boer en tuinders plaatsvinden, zoals speurtocht, boerderijdiploma, koeien ophalen, varen, wandelen en koeschilderen. Heerlijke uitjes in de zomervakantie.