Dorpsraad Abbekerk-Lambertschaag: maak ‘auto te gast’ straten

ABBEKERK-LAMBERTSCHAAG – De Dorpsraad van Abbekerk-Lambertschaag is een Dorpsraad die niet op een eiland woont maar ook graag meedenkt aan de overige problemen in de gemeente Medemblik. Zo ook op het gebied van verkeer en verkeersoverlast. Helaas voor de Dorpsraad lopen zij daarmee wel regelmatig tegen de regels van de wet met hun ideeën en oplossingen. De Dorpsraad wijst op andere gemeenten die de regels wel regelmatig wat oprekken maar wat hier in de gemeente Medemblik niet mogelijk blijkt te zijn.

Duurzaam Veilig Abbekerk

Een project dat 20 jaar geleden is gestart in Abbekerk met het maken van een 30km/u zone van een deel van de Dorpsstraat, wegversmallingen vanaf het Noord- en Zuideinde door fietsstroken aan te leggen. In het deel dat 30km/u werd kwamen geen fietsstroken omdat men er vanuit ging dat de automobilisten langzamer zouden gaan rijden, maar helaas blijkt het tegendeel waar te zijn, de meeste automobilisten, vaak de inwoners van Abbekerk zelf, nemen geen gas terug.

Proef

De Dorpsraad is toen samen met de voormalige gemeente Noorder-Koggenland en een wegenbouwer uit Scharwoude een proef gestart met een grijze strook asfalt i.p.v rood asfalt. Dit leek een succes te zijn maar, omdat het asfalt begon te verkleuren, werd de snelheid weer verhoogd door de automobilisten.

Het liefst ziet de Dorpsraad dat in alle kernen van de gemeente Medemblik rood asfalt gaat komen of rode steentjes zoals de gemeente Schagen in ’t Zand heeft gedaan of Hollands Kroon in Slootdorp heeft gedaan.

Auto te gast straten

Een ander idee van de Dorpsraad is het maken van zogenaamde ‘Auto te gast’ straten. Bijvoorbeeld in de kern Medemblik en dan vooral de Nieuwstraat dat nu nog vaak als doorgaande weg wordt gebruikt. De Dorpsraad zegt hierover dat het realiseren van een ‘Auto te gast’ straat het doorgaand verkeer eerder gebruik zal gaan maken van de Randweg. Metingen kunnen dan worden gedaan door matrixborden te plaatsen die de bewegingen registreert en de uitkomsten hiervan delen met de Dorpsraden.

Deze matrixborden kunnen volgens de Dorpsraad Abbekerk-Lambertschaag ook in de woonwijken van de kleine kernen worden geplaatst met daar aangekoppeld een verplaatsbaar verkeerslicht. Rij je te snel, springt het licht op rood en rij je toch door, dan krijg je een boete van 240 euro. De Dorpsraad wijst hierbij op landen om ons heen waar dit al wordt toegepast.

Eén gedachte over “Dorpsraad Abbekerk-Lambertschaag: maak ‘auto te gast’ straten

Reacties zijn gesloten.