Dodenherdenking stad Medemblik: Leven met oorlog

MEDEMBLIK – Het 4 Mei Comité Medemblik nodigt alle inwoners van Medemblik uit voor Dodenherdenking op donderdag 4 mei. Exact om 20.00 uur zal het twee minuten stil zijn bij het Oorlogsmonument op de Breedstraat. Zo realiseren we ons dat we hier in vrijheid twee minuten stil kunnen én mogen zijn. Daarna is er voor iedereen gelegenheid om bloemen bij het monument te leggen.

Dodenherdenking in de stad Medemblik begint om 18.00 uur bij het Oorlogsmonument op de Breedstraat. Oud-mariniers van de Stichting Keep Them Landing hangen om 18.00 uur bij het Oorlogsmonument op de Breedstraat de vlag halfstok.

Om 19.00 uur is er een openbare bijeenkomst in Kasteel Radboud. Waarnemend burgemeester Dennis Straat houdt namens de Gemeente Medemblik een voordracht over het thema ‘Leven met oorlog’. Daarnaast vertelt Michel van Ophem over de ervaringen van zijn opa Theo Dudink in de Tweede Wereldoorlog. Ook zullen leerlingen van verschillende scholen uit Medemblik een gedicht voordragen. Arnold de Greeuw omlijst de bijeenkomst met stemmige muziek op zijn keyboard.

Rond 19.30 uur start een Stille Tocht naar het Oorlogsmonument op de Breedstraat. De route gaat vanaf Kasteel Radboud via Oudevaartsgat, Pekelharinghaven, Hoogesteeg en Nieuwstraat naar de hoek van de Breedstraat. Aangekomen bij het monument is er muziek van Harmonie Crescendo en een gedicht door Marijke Hoogendijk. Daarna volgt er een kranslegging door waarnemend burgemeester Dennis Straat, daarbij geholpen door kinderen van Scouting Titus Brandsma.

Exact om 20.00 uur is het twee minuten stil bij het Oorlogsmonument. Na het Wilhelmus is er voor iedereen gelegenheid om bloemen te leggen. Leerlingen van scholen uit Medemblik zullen gedenkborden plaatsen, die ze gemaakt hebben op initiatief van het Oorlogsmuseum Medemblik. Oud-mariniers van de Stichting Keep Them Landing vormen samen met de Pontoon Group 40-45 een erewacht. De herdenking wordt afgesloten met een gedicht dat Martine Meester als stadsdichter van Medemblik speciaal voor Dodenherdenking heeft geschreven.

Na afloop van de herdenking gaat Loopgroep Medemblik traditiegetrouw het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen. In de nacht van 4 mei op 5 mei wordt daar ieder jaar het bevrijdingsvuur ontstoken. Het symboliseert de overgang van herdenken op 4 mei naar vieren op 5 mei. Een van de activiteiten hieraan verbonden is de Nationale Bevrijdingsvuurestafette. De Loopgroep Medemblik zal op 5 mei rond 16.00 uur na een estafetteloop van 130 kilometer met het bevrijdingsvuur arriveren bij het Oorlogsmonument op de Breedstraat.

Tijdens Dodenherdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Het 4 Mei Comité Medemblik nodigt jong en oud uit om samen te herdenken op 4 mei. Het comité vraagt alle inwoners van Medemblik om de Nederlandse vlag (zonder wimpel) halfstok te hangen van 18.00 uur tot zonsondergang.

Eén gedachte over “Dodenherdenking stad Medemblik: Leven met oorlog

  1. Goede zaak dat dit in ere wordt gehouden.
    Maar wat er allemaal om ons heen gebeurt laat iedereen koud.

Reacties zijn gesloten.