Share

OnsWestfriesland.nl als basis van nieuwe lokale omroep voor Westfriesland?

HOORN – Sinds de start in april 2013 maakt nieuwswebsite OnsWestfriesland.nl een ongekende groei door. Van een kleine website met enkele berichten per week naar nu een solide nieuwswebsite met dagelijks nieuws uit Westfriesland. Eigenaar Alex Gitzels ziet nu het moment om de volgende stap te maken; groeien naar de status van een lokale omroep. “Nog meer regio nieuws én wekelijkse talkshows op tv over Westfriesland. Leren, delen en verbinden zijn voor mij de drie kernwoorden voor de nieuwe lokale omroep.”

Ambities heeft Gitzels desgevraagd zeker. “De nieuwe lokale omroep kan onderdak vinden in een pand waarin ook een professionele tv studio zich wil gaan vestigen. Dit opent een kans om professionele tv programma’s te maken zonder grote budgetten. Hoe mooi is dat, een wekelijkse talkshow op tv met de Westfriese personen uit het nieuws van die week. En binnen die studio zijn nog veel meer ideeën mogelijk. Een tv quiz met inwoners over Westfriesland lijkt mij echt fantastisch.

Serieuze nieuwsbron

een mooie diverse redactie die de echte verhalen uit de dorpen en steden kan gaan delen

Alex Gitzels
Alex Gitzels

Met de kleine redactie van OnsWestfriesland heeft Gitzels een serieuze nieuwsbron voor Westfriesland neergezet. “Inmiddels 75.000 unieke bezoekers per maand op de website, met uitschieters richting de 115.000! Dat is ruim de helft van het aantal inwoners van Westfriesland.” Vooral de facebookpagina is voor hem een belangrijke schakel met bijna 15.000 volgers. “Hierdoor zend je niet alleen, maar zie je ook dat de berichten worden gelezen en mensen erop reageren.” Een vetpot is het niet. “Je moet dit doen omdat je het leuk vindt, niet om er rijk mee te worden.”

Sociale redactie

Met de status van lokale omroep ziet Gitzels kansen om het team uit te breiden. “Al langer heb ik het idee om jongeren zonder startkwalificatie een leertraject aan te bieden om te werken met websites, audio en video. Hun verhaal laten zien in een mooi gemonteerde video of een podcast over wat hem of haar boeit. Taal hoeft niet beperkend te zijn. Zo kan een statushouder hele mooie foto series maken uit de regio. Aangevuld met vrijwilligers en stagiairs journalistiek kan hierdoor een mooie diverse redactie ontstaan die de echte verhalen uit de dorpen en steden kan gaan delen via deze lokale omroep.”

22 jaar ervaring bij lokale omroep

Eigenaar Alex Gitzels (45) is niet onbekend met de lokale omroep. “In 1994 begon ik als 17 jarige tiener bij jongerenprogramma Freetime. In de 22 jaar dat ik bij deze omroep als vrijwilliger actief ben geweest heb ik veel kunnen leren. Van redactiewerk tot aan presenteren van het actualiteitenprogramma. Ook was ik actief in het MT, de dagelijkse leiding van de omroep.”

Inmiddels heeft Gitzels van media en communicatie zijn vak gemaakt en is hij na afgeronde opleiding bedrijfskunde op Nyenrode eigenaar van Westfriesland Media. “Daarbij ben ik een partner voor veel bedrijven en semi overheidsorganisaties voor het maken van websites, social media, foto’s en (live)video’s. Met livestreams is het weer net een beetje als radio maken, maar dan met camera’s erbij.”

Leren, delen en verbinden zijn de kernwoorden

Alex Gitzels

Overige partijen

Naast OnsWestfriesland.nl zijn er nog twee partijen die een aanspraak willen maken op de status van lokale omroep voor Westfriesland. De huidige partij Weeff en Hoorn Radio. Van Hoorn Zeggen heeft aangegeven alleen interesse te hebben voor de gemeente Hoorn. Gitzels: “Met meerdere partijen zijn er gesprekken gaande over de kansen van samenwerking. Die zie ik zeker. Hoe mooi zou het zijn om de bestaande kennis en presentatoren van Hoorn Radio te combineren met het nieuwsplatform OnsWestfriesland.nl. Een radioprogramma met camera’s erbij live vanuit de tv studio en te horen op FM, DAB+ en internet. Of de video talenten van Hoorn Zeggen combineren met een tv studio.”

De komende weken wordt per gemeente een keuze gemaakt welke lokale omroep de voorkeur heeft. Na stemming in de raad moet uiterlijk 3 maart het advies bekend zijn bij de Commissariaat van de Media. Daarna gaat een nieuwe periode van vijf jaar in voor de aangewezen lokale omroep.

Totaal aantal keren gelezen: 53 keer, Aantal keren vandaag gelezen: 2 keer

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen

1 reactie

  1. 8 december 2022

    […] OnsWestfriesland.nl als basis van nieuwe lokale omroep voor Westfriesland? […]