De strijd om de uitzendvergunning voor West-Friesland barst weer los, HoornRadio wil uitzenden voor heel West-Friesland

WEST-FRIESLAND – De vergunning van de streekomroep in West-Friesland moet verlengd worden en naast de huidige omroep WeeFF zijn er nog drie andere kapers op de kust, Onswestfriesland van eigenaar Alex Gitzels en de Vereniging Radio Bontekoe uit Hoorn die nu al radioprogramma’s maakt onder de naam Hoorn Radio dingen ook naar de uitzendlicentie waar nu WeeFF gebruik van maakt.

Hoorn Radio

Het bestuur van Hoorn Radio schrijft in een brief aan de 7 gemeenteraden in West-Friesland dat zij de aanvraag voor de uitzendlicentie hebben ingediend omdat zij vinden dat de mediabelangen van de Westfriezen bij hun in de beste handen zijn.

In 2013 werd de Vereniging Radio Bontekoe door oud-medewerkers van Radio Hoorn opgericht, Radio Hoorn ging later samen op met Radio Enkhuizen op in WeeFF. Ook het in 2013 opgerichte Medemblik FM sloot zich bij de twee omroepen aan om zo gezamenlijk verder te gaan.

Edo van Eekeres, voorzitter van de Vereniging Radio Bontekoe: “Om reden dat de toenmalige besturen van deze omroepen zich zodanig in die fusie hadden vastgebeten, dat positief kritische volgers werden gezien als dwarsliggende tegenwerkers, bleef er, spijtig genoeg, feitelijk niets anders over dan opstappen. Het was het begin van een groot avontuur! Drie medewerkers, geen apparatuur, geen budget, geen onderkomen, geen organisatie, wel heel veel enthousiasme en handen uit de mouwen!

Zicht op de horizon

Volgens Van Eekeres kon het huidige HoornRadio uit het niets worden opgebouwd door vooruit te kijken naar de toekomst en vast te blijven houden aan het doel zoals live gepresenteerde programma’s overdag en niet zoals bij WeeFF vooraf opgenomen programma’s. HoornRadio begon met 3 medewerkers en kan nu al buigen op 35 actieve medewerkers en niet alleen uit Hoorn maar uit heel West-Friesland afkomstig.

Van Eekeres: “De lokale zender biedt een brede doelgroepenprogrammering waarvan 32 zeer verschillende eigen HoornRadio producties per week. Iedereen kan daarin wel iets van zijn of haar gading vinden. Naast radio, is HoornRadio actief op meerdere media, zoals vervaardiging van podcasts en video. De nieuwsredactie verzorgt dagelijks lokaal nieuws onder de naam HoornGids op de zeer goed bezochte website www.hoornradio.nl. Het geschreven nieuws wordt tevens consequent gedeeld met sociale media. Op Facebookgroepen met duizenden volgers, wordt dankbaar gebruikgemaakt van de lokale nieuwsvoorziening van HoornRadio/HoornGids.

Volgens Edo van Eekeres voldoet HoornRadio ruimschoots aan de programmanorm die vereist is voor publieke omroepen, zoals elk heel uur algemeen nieuws en ook lokale nieuwsbulletins en daarnaast een uitgebreid actualiteitenprogramma waarbij veel aandacht wordt geschonken aan lokale politiek. In 2016 kreeg HoornRadio van het Commissariaat voor de Media de status ‘Commerciële Omroep’ en mocht zij beginnen met uitzenden via de middengolf.

Volgens Van Eekeres is HoornRadio er helemaal klaar voor om het stokje over te nemen van WeeFF. 1 van de belangrijkste pijlers waar HoornRadio mee wil gaan werken is dat elk van de 7 gemeenten in West-Friesland een eigen nieuwsredactie gaat krijgen, eigen mensen verzorgen vanuit de eigen gemeente nieuw en actualiteit, zowel vooraf opgenomen om live vanuit huisstudio’s en/of dorpshuizen/wijkcentra.

Samenwerking

Van Eekeres zegt dat HoornRadio niet op een eiland leeft maar de deuren openhoudt voor samenwerking met de andere aanvragers. ‘Het zou mooi zijn als wij de plannen kunnen uitvoeren in combinatie met een andere aanvrager, wij kijken er naar uit om hier gesprekken te gaan voeren,’ aldus Van Eekeres

De gemeenteraad moet binnenkort een oordeel vellen over wie volgens hun de nieuwe streekomroep moet gaan runnen, of het huidige WeeFF of 1 van de drie aanvragers.