Daling van het aantal sportende jongeren baart Hart voor Medemblik zorgen

MEDEMBLIK – Hart voor Medemblik maakt zich zorgen over het steeds verder dalen van het aantal jongeren dat in de gemeente Medemblik aan sport doet. Vergeleken met 2018 is dit aantal in 2022 met ruim 5% gedaald. De daling is vooral te wijten aan de impact van de coronapandemie en de sterk gestegen contributies bij de sportverenigingen.

Hart voor Medemblik: ‘Dit is zorgwekkend’

Fractievoorzitter Tjeu Berlijn van Hart voor Medemblik zegt de daling zorgwekkend te vinden vooral omdat de gemeente Medemblik een rijke sportgeschiedenis kent. De gemeente heeft een aantal sportverenigingen die op het hoogste niveau in Nederland spelen, zoals natuurlijk Radboud Inline Skating, met als beroemdste lid natuurlijk Irene Schouten en de gebroeders Schipper, maar ook West-Friesland/SEW speelt al jaren op het hoogste niveau bij het handballen.

Lees ook: Jet Fransen, Chris Berkhout en Sofia Schilder naar het WK Inlineskaten in Montecchio Maggiore/VicenzaJ

Mentale en fysieke gezondheid jongeren

Volgens Berlijn zorgt juist sport voor een essentiële bijdrage aan de mentale en fysieke gezondheid van de jongeren en ook is de sportclub de plek waar zij hun sociale contacten leggen en uitbreiden. Door te sporten blijven ze actief en kunnen ze zich zelf ontwikkelen tot topsporter.

Hart voor Medemblik wil dan ook van de gemeente Medemblik weten welke stappen zij gaat ondernemen om de jonge inwoners van de gemeente Medemblik aan te moedigen vooral te blijven sporten. Nu het nieuwe Sportbedrijf van de gemeente Medemblik is gestart is Berlijn dan ook benieuwwd hoe zij dit gaan integreren in het beleid van het Sportbedrijf Medemblik B.V.

Samen met Thom Meendering heeft Berlijn een aantal vragen gesteld aan het college. Zo willen beiden o.a. weten hoe het college de daling van 5.2% ziet bij de sportclubs. Maar ook of het college op de hoogte is van de specifieke redenen voor deze daling in de gemeente Medemblik. Hebben lokale factoren hier een hand in gehad.

Tekst loopt door onder de foto

Maatregelen

De beide raadsleden willen verder van het college weten welke maatregelen zij hebben genomen of overwegen te nemen om de sportparticipatie in de gemeente Medemblik onder de jongeren te bevorderen, maar ook willen zij een reactie van het college over de vaststelling van het NOC*NSF dat de daling deels te wijten is aan de coronaperiode en de stijgende contributielasten. Berlijn en Meendering willen dan ook weten of de gemeente Medemblik plannen heeft om de toegang tot de sport voor jongeren in de gemeente Medemblik te vergemakkelijken door bijvoorbeeld subsidies te verstrekken of een financiële ondersteuning te geven.

Tot slot vragen Berlijn en Meendering aan het college hoe zij de rol van de lokale sportverenigingen zien in het omkeren van deze dalende trend en welke ondersteuning zij overweegt om de sportparticipatie te verhogen.