Dagcentrum van het Dijklander Ziekenhuis serveert hapjes ontwikkeld door Ron Blaauw

HOORN – Topchef Ron Blaauw heeft voor het dagcentrum van het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend een aantal gerechtjes bedacht, die patiënten kunnen eten na hun ingreep. Maandag kregen de patiënten de eerste te proeven.

De hapjes zijn beschikbaar via een buffet van het Dagcentrum en worden aangeboden na de ingreep. Patiënten liggen dan nog in bed of zitten in een ruimte met relaxstoelen om rustig bij te kunnen komen. Het buffet bevat diverse gerechten, van hartige soesjes tot een zalmsalade of appelmuffin. Allemaal geïnspireerd op de keuken van Ron Blaauw. De koks van het Dijklander Ziekenhuis hebben de ideeën van Blaauw doorvertaald naar gerechten die ook te maken zijn in de keuken van een ziekenhuis. Gerrit Been is vandaag aanwezig voor een behandeling op het Dagcentrum. Hij krijgt van Ron Blaauw persoonlijk een hapje aangeboden en kiest voor een kleine zalmsalade. Hoe het smaakt? ‘Lekker’, antwoordt meneer Been. ‘Het is weer even wat anders, zo tijdens het wachten!’ Ron Blaauw: ‘Ik heb zelf ook weleens in het ziekenhuis gelegen en de maaltijd was altijd een moment om naar uit te kijken. Ik wilde dan ook dat deze hapjes een glimlach geven. Tuurlijk moet het gezond zijn en vers, maar vooral ook lekker.

Extraatje
In het Dagcentrum komen patiënten voor verschillende ingrepen, zoals knie- en liesbreukoperaties, of operaties aan het oor of de neus. Voor deze behandelingen hoeven patiënten maar kort in het ziekenhuis te zijn en gaan ze in principe dezelfde dag weer naar huis. Dagelijks worden hier circa 25 patiënten geholpen. Willeke de Wildt, hoofd van het Dagcentrum: ‘We willen onze patiënten na hun ingreep wat lekkers bieden. Vaak mogen onze patiënten vooraf eventjes niet eten. Deze hapjes zijn licht en voedzaam en zorgen ervoor dat mensen niet met een lege maag naar huis gaan. We zien het echt als een extraatje.’

Sinds 2014 is Ron Blaauw betrokken bij de menu’s van toen het Westfriesgasthuis en nu het Dijklander Ziekenhuis. Met de hapjes op het dagcentrum stopt de officiële samenwerking met de topchef en hebben de ziekenhuiskoks voldoende handvatten en inspiratie om zelf verder aan de slag te gaan met lekkere gerechten voor patiënten. Na een testperiode in Purmerend wordt gekeken of de hapjes ook op het Dagcentrum in Hoorn aangeboden kunnen worden.