Column Henk Prins: “Gemeentebestuur raakt contact met inwoners kwijt”

Vroeger, en dan praat ik jaren voor de vele fusies, kon je als inwoner van Medemblik (de stad) gewoon het Stadhuis aan de Dam binnenlopen en vragen of de wethouder of burgemeester even tijd voor je had om wat te vragen.. Negen van de tien keer kon je dan doorlopen en je vraag kwijt aan de wethouder of burgemeester.

Nu is het natuurlijk geen vergelijk met vroeger, Medemblik telde amper 7000 inwoners, de wethouder was ook kroegeigenaar en de burgemeester kon je elke dag zelfs op straat even aanschieten om een praatje te maken. Maar daar zit ook de kneep, Het college zelf zie je maar zelden door een wijk lopen, mensen aanspreken, vragen stellen, vragen beantwoorden.

Ik zelf kan mij heel goed herinneren hoe burgemeester Bol en Westendorp tijdens de maandagmarkten vaak de markt opliepen om met de marktbezoekers en kooplui een praatje te maken. Dicht bij het volk, daar waar het leven wordt geleefd en niet tussen de vier muren van het stadhuis, zei burgemeester Jan Willem Bol altijd.

Anno 2023 is de afstand tussen het gemeentebestuur en haar inwoners groot geworden, maar ook de afstand tussen de gemeente Medemblik en haar inwoners is voor velen te groot geworden. Voor de meest simpele dingen moet je al naar Wognum om daar antwoorden te krijgen. Mensen zonder eigen vervoer moeten dan een uren durende reis ondernemen om op het gemeentehuis te komen.

Woon je in Andijk zul je eerst met de bus naar Hoorn moeten, daar op de bus naar Wognum stappen om de laatste 500 meter naar het gemeentehuis te lopen. Voor veel mensen, en dan niet eens specifiek ouderen, is dit een grote horde om te nemen waardoor de afstand tussen gemeente en inwoners nog verder uitdijt.

En de oplossing is zo simpel. We hoeven enkel maar naar onze noorderburen te kijken. In Hollands Kroon rijdt een bus door Hollands Kroon, een bus van de gemeente Hollands Kroon die op gezette tijden de kernen van Hollands Kroon aandoet en waar de inwoners naar binnen kunnen lopen om hun zaken te regelen. Simpel en de afstand tussen de gemeente en haar inwoners wordt sterk verkleind.

Waarom binnen het gemeentehuis in Wognum niemand op dit idee komt is mij een raadsel, ik zou zeggen ga eens kijken bij de buren in Hollands Kroon, ontdek zelf hoe de inwoners van Hollands Kroon dit ervaren. Voor veel inwoners van de gemeente Medemblik zal dit een uitkomst zijn..

Ik roep het college maar ook zeker de gemeenteraad op, beweeg je meer onder de inwoners, jullie zijn er voor je inwoners. Maar, op een enkele partij als HvM na, zijn jullie onzichtbaar, of het moet een lintje uitreiken zijn of een ander officieel moment .

Henk Prins
Info@hbpmedia.nl
hbpmedia.nl