Dagcentrum van het Dijklander Ziekenhuis serveert hapjes ontwikkeld door Ron Blaauw

HOORN – Topchef Ron Blaauw heeft voor het dagcentrum van het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend een aantal gerechtjes bedacht, die patiĆ«nten kunnen eten na hun ingreep. Maandag kregen de patiĆ«nten de eerste te proeven.

De hapjes zijn beschikbaar via een buffet van het Dagcentrum en worden aangeboden na de ingreep. PatiĆ«nten liggen dan nog in bed of zitten in een ruimte met relaxstoelen om rustig bij te kunnen komen. Het buffet bevat diverse gerechten, van hartige soesjes tot een zalmsalade of appelmuffin. Allemaal geĆÆnspireerd op de keuken van Ron Blaauw. De koks van het Dijklander Ziekenhuis hebben de ideeĆ«n van Blaauw doorvertaald naar gerechten die ook te maken zijn in de keuken van een ziekenhuis. Gerrit Been is vandaag aanwezig voor een behandeling op het Dagcentrum. Hij krijgt van Ron Blaauw persoonlijk een hapje aangeboden en kiest voor een kleine zalmsalade. Hoe het smaakt? ā€˜Lekkerā€™, antwoordt meneer Been. ā€˜Het is weer even wat anders, zo tijdens het wachten!ā€™ Ron Blaauw: ā€˜Ik heb zelf ook weleens in het ziekenhuis gelegen en de maaltijd was altijd een moment om naar uit te kijken. Ik wilde dan ook dat deze hapjes een glimlach geven. Tuurlijk moet het gezond zijn en vers, maar vooral ook lekker.ā€™

Extraatje
In het Dagcentrum komen patiĆ«nten voor verschillende ingrepen, zoals knie- en liesbreukoperaties, of operaties aan het oor of de neus. Voor deze behandelingen hoeven patiĆ«nten maar kort in het ziekenhuis te zijn en gaan ze in principe dezelfde dag weer naar huis. Dagelijks worden hier circa 25 patiĆ«nten geholpen. Willeke de Wildt, hoofd van het Dagcentrum: ā€˜We willen onze patiĆ«nten na hun ingreep wat lekkers bieden. Vaak mogen onze patiĆ«nten vooraf eventjes niet eten. Deze hapjes zijn licht en voedzaam en zorgen ervoor dat mensen niet met een lege maag naar huis gaan. We zien het echt als een extraatje.ā€™

Sinds 2014 is Ron Blaauw betrokken bij de menuā€™s van toen het Westfriesgasthuis en nu het Dijklander Ziekenhuis. Met de hapjes op het dagcentrum stopt de officiĆ«le samenwerking met de topchef en hebben de ziekenhuiskoks voldoende handvatten en inspiratie om zelf verder aan de slag te gaan met lekkere gerechten voor patiĆ«nten. Na een testperiode in Purmerend wordt gekeken of de hapjes ook op het Dagcentrum in Hoorn aangeboden kunnen worden.