Dag twee van het NK Sprint / Allround. Blijven Janno Botman en Jordy van Workum zich in de top handhaven?

HEERENVEEN – Na de toch spannende start van het NK Sprint, waar Janno Botman de eerste 500 meter wist te winnen, al was het verschil met Verbij maar een paar duizenden van seconden, en waar Jordy van Workum op de 500 meter bij de allrounders derde wist te worden, is het vandaag de laatste dag voor de schaatsers om zich te kwalificeren voor het EK sprint en EK Allround.

Vandaag krijgen de sporters te maken met een flink lagedrukgebied wat de toch al vrij goede omstandigheden om in te schaatsen nog beter gaat maken en dus is de kans op nog snellere tijden groot.

De Allrounders trappen net zoals gisteren de strijd af met de 1500 meter voor dames waar in de derde rit Bente Kerkhoff uit Oostwoud het moet opnemen tegen Evelien Vijn uit Wieringerwerf. Beide dames zullen 110% moeten geven om nog een kans te maken op kwalificatie voor het EK., maar kunnen toch wel terugkijken op een goede eerste dag. Zeker als je denkt dat Bente terugkomt van een flinke blessure en voor Evelien is het haar eerste seizoen bij de senioren.

De strijd om de titel is bij de dames ontzettend spannend en gaat tussen Antoinette Rijpma – De Jong en Marijke Groenewoud, beiden wonnen 1 afstand en het verschil tussen beiden is klein. Joy Beune lijkt de beste papieren voor de derde plek te hebben.

Direct na de 1500 meter dames komen de heren voor hun 1500 meter aan de start en dat kan nog wel eens een zeer spannende strijd gaan worden. Jordy van Workum uit Midwoud moet in de één na laatste rit tegen Marcel Bosker, en Jordy heeft bij winst zicht op de derde plek die goed is voor een EK ticket bij de allrounders.

Jordy van Workum staat in de tussenstand op plek 4 vlak achter Marcel Bosker. De strijd om de eindoverwinning lijkt te gaan tussen Beau Snellink en Patrick Roest, Roest won gisteren met afstand beide afstanden en staat een straatlengte voor op de rest.

De uitslagen van de 1500 meter en de 3000 meter zorgen voor de startlijst voor de 5000 meter bij de dames. Hopen maar dat zowel Bente als Evelien zich kunnen plaatsen voor de laatste afstand. Bij de mannen telt de uitslag op de 1500 meter en 5000 meter voor wie mee mag doen aan de 10km.

Strijd bij de sprinters om de zege lijkt beslist

Als zowel Jutta Leerdam als Hein Otterspeer niet in een wak rijden of vallen dan staan de winnaars bij de sprinters al vast. Op de 500 meter moest Leerdam de zege laten aan Femke Kok die de 36 seconden grens bijna beslechte maar op de 1000 meter was Leerdam een klasse apart en reed de snelste tijd ooit op een laagbaan gereden.

Bij de mannen wist Janno Botman uit Andijk de 500 meter te winnen, maar op de 1000 meter moest iedereen diep buigen voor Hein Otterspeer die een waanzinnige tijd wist te rijden en daardoor ver afstand nam van de rest van het veld.

Het geweld barst om 13:30 los en is live te volgen via NPO 1 of NOS.nll