Column Sjors Heestermans: “Goed op weg?”

Het is ondertussen bijna twee jaar geleden dat ik ben verkozen als raadslid. Een mooi moment om terug te blikken op wat er allemaal in de stad Medemblik is gebeurd. Helaas is de VVD na de verkiezingen in de oppositie beland, maar we proberen er het beste van te maken. Afgelopen weekend sprak ik bij de voetbal meerdere jongeren die naar huizen aan het zoeken zijn, en de algemene stemming was dat er weinig gedaan wordt in Medemblik. Ik kreeg de vraag ‘Sjors, welke woningbouwprojecten lopen er nou eigenlijk, en kunnen wij eigenlijk straks nog wel in Medemblik wonen?’

Het antwoord op de vraag? Ik moest somber toegeven dat er in 2023 in de hele gemeente 36 nieuwe huizen zijn opgeleverd. Nu is de gemeente natuurlijk geen huizenbouwer en is zij ook afhankelijk van bijvoorbeeld projectontwikkelaars en wetgeving. Toch zie ik wel mogelijkheden voor verbetering. Kijk naar de grote projecten die lopen in de stad: er is een patroon van vertraging. De nieuwe wijk Molenblik, het buitendijks parkeerterrein, het terrein aan de Randweg. Er is nog geen schop de grond ingegaan.

Dit zijn zomaar drie voorbeelden die je kunt opnoemen en zo zijn er nog wel een paar projecten die vertraging oplopen of waarbij er indrukwekkend weinig te melden is. Denk aan de appartementen op het DEK-terrein, appartementen bij Hotel West. Waar ligt dat nou aan? Ik denk dat de gemeente te weinig initiatief toont. Enkel plannen goedkeuren of afwijzen, terwijl in de huidige woningnood dit te veel vertraging oploopt. De gemeente moet veel meer een motor worden die oplossingen creëert in plaats van een organisatie die voor vertraging zorgt.

Burgemeester en wethouders, gesteund door de coalitiepartijen, lijken het prima te vinden dat het allemaal zo lang duurt. Deze maand stemt de gemeenteraad over de kaders van de nieuwe woonvisie. Hierin zijn al vele moties van partijen ingediend over de ambities voor nieuwbouw in gemeente Medemblik. De discussies blijven hangen in details. 35% betaalbare koop en 35% sociale huurwoningen of toch 40% betaalbare koop en 30% sociale huurwoningen? Allemaal leuk en aardig maar, dat is een papieren werkelijkheid. Zorg dat je alvast begint met bouwen en dan kun je later bakkeleien over hoe de huizen verdeeld moeten worden. Daarom zal de VVD zich inzetten tegen vertraging en blijven pleiten om woningbouw topprioriteit te maken binnen onze gemeente.

Sjors Heestermans

Raadslid VVD

4 gedachten over “Column Sjors Heestermans: “Goed op weg?”

  1. Prima stuk, maar zet wel bij een paar dingen vraagtekens. Het terrein aan de Randweg is niet van de gemeente maar van Fons Deen zijn vastgoedmaatschappij en is enkel en alleen voor industrie, woningbouw kan en mag niet vanwege de te hoge geluidsdruk. De appartementen bij Hotel West.. ja daar zul je toch eerst moeten wachten op wat de bezwaarmakers gaan doen, gaan die wel of niet naar de Raad van State. Idem voor de appartementen op het voormalige DEK-terrein. ook daar lopen nog legio bezwaren tegen. En dus mogelijjk een stap naar de Raad van State.

    Molenblik, als de columnschrijver goed had opgelet dan had hij kunnen weten dat tegen de komst van Molenblik ook bezwaar is gemaakt door een veehouder en dat de provincie eerst de aansluiting N239 / A7 in orde wil hebben voor er een schop in de grond kan worden gestoken. Allemaal terug te lezen.

  2. Bedankt voor je reactie. Ik probeer in de column ook aan te geven dat de gemeente zeker niet alles in de hand heeft, echter de gemeente kan in mijn optiek meer doen. Als voorbeeld heeft de gemeente Opmeer met 11.000 inwoners meer huizen opgeleverd in 2023 dan Medemblik met haar 46.000 inwoners. De vraag is waarom dit kan.

  3. Dat is heel simpel te verklaren, vrijwel geen bezwaren of stappen naar de Raad van State . Iets waar Medemblik wel mee te maken heeft gekregen.

  4. Zo te lezen is meneer Heestermans niet thuis in het reilen en zeilen van hoe het gaat in het bouwen van woningen. en staat deze column vol onjuistheden en lijkt het eerder een gevalletje van slecht tegen je verlies kunnen van de VVD.

    Meneer Heestermans noemt locaties over waar het niet goed zou gaan, als meneer Heestermans zich eerst eens had verdiept in de materie dan had hij direct te weten gekomen dat o.a. ik, protest heb aangetekend tegen de komst van de appartementen op de locatie Hotel West omdat de komst verlies van parkeerplaatsen betekend en reken maar dat ik doorga tot de Raad van State.. En dan wil meneer Heestermans ook de huidige coalitie de schuldgeven dat de oude Stadmangronden nog steeds leeg staan. Dat was ook in de jarenlange periode van regeren door de VVD al het geval..

    Gevalletje pot die de ketel iets … De VVD begint beetje populistische trekjes te vertonen

Reacties zijn gesloten.