Column Silva Visser(CU): ‘Mag het een onsje minder.’

De coalitie is gevormd en de wethouders worden binnenkort aangesteld. Er wacht hun een grote taak om de begroting in orde te brengen. Nu al is aangekondigd dat de OZB met 30% wordt verhoogd. De wethouders zelf zijn goed voor 400.000€ per jaar, misschien wat meer, misschien wat minder. Toch een behoorlijk bedrag in een tijd waarin keuzes hard gemaakt moeten worden. Snijden in eigen vlees heb ik nog niet gehoord of gelezen. De roep: mag het wat minder? Die kreet die klonk bij de vorige coalitievorming, vooral door D’66, is blijkbaar verdwenen. Het pluche is zachter dan de harde werkelijkheid waar Medemblik zich in bevindt. Hart van Medemblik, VVD en wij (CU) stellen een bezuiniging voor van 30% op de post wethouders. Dat moet toch kunnen in relatie met de verhoging van de OZB!

Buiten het aantal en de kosten van wethouders is de diversiteit ook ver te zoeken. Geen enkele vrouw wordt aangesteld en dat in 2022, het jaar waar de vrouw centraal stond wat betreft kiesrecht. We hadden een college van 2 mannen en 2 vrouwen. Mooi in balans en een goede vertegenwoordiging van de burgers. Een CDA die altijd veel investeert in vrouwen. Waar zijn ze? Of is er niet goed gezocht? Het argument dat we niet naar geslacht kijken maar naar profiel zal klinken. Dan nog blijft het een bijzondere uitkomst.

Ik kan me niet voorstellen dat geen enkele vrouw voldoet aan het profiel. Ik blijf buiten de mening dat we armoedige jaren ingaan qua begroting, dat dit ook een zeer armoedige situatie is. Morgen! levert niet eens een wethouder uit de eigen gelederen maar brengt een buitenpoorter binnen. Geen oordeel over de man zelf trouwens.

Maar dit is toch echt de gemiste kans bij de start!

Zo stijgt niet alleen de OZB maar ook het gehalte testosteron. Dus:

  • Minder testosteron
  • Minder kosten op wethouders en
  • Minder verhoging OZB

Silva Visser
christenunie.medemblik@gmail.com