Column Silva Visser (CU): ‘Begroting 2023’

We zijn gelukkig weer in de zwarte cijfers en de druk en dreiging van de provincie om ons onder toezicht te stellen, is verdwenen. Wij zijn ook blij met het geld voor Informatiebeveiliging. Al jaren vragen wij om de bescherming van de privé-gegevens. Ook de organisatie krijgt een behoorlijke pot met geld. Hiermee hopen we dat nu ook de dienstverlening verbetert. Scholen krijgen een mooi bedrag om de gebouwen aan te passen. Prima plannen dus.

Wij maken ons wel zorgen waar het geld vandaan komt. Er is van de landelijke overheid eindelijk geld gekomen om tekorten in te vullen. En wat er toen nog te kort was, haalt dit college bij de burgers vandaan. Erg goedkoop en getuigen van de makkelijkste weg. Kan dit anders? Jazeker. Wederom stijgt Jeugdzorg enorm. Wat is er aan de hand in Nederland en met onze Jeugd? En moeten we niet meer gaan inzetten op preventie; begeleiding bij echtscheiding; kinderen een veilige omgeving geven, zodat de kosten naar beneden kunnen omdat kinderen meer hulp krijgen daar waar het hoort: thuis.

Het argument dat dat niet zomaar kan, wuiven we weg. Kinderen lopen tegenwoordig met messen, niet alleen om te vechten maar ook omdat ze zich niet veilig voelen. Steeds meer jongeren beroven mensen of verpesten de omgeving. Als we deze jongeren niet op tijd helpen, blijft het uit de hand lopen en wordt zorg steeds duurder. Maar ook de jongere zelf heeft bescherming nodig om niet in verkeerde situaties terecht te komen.

Bij Medemblik hebben we nu nog te weinig inzicht om bij te sturen. En het duurt nog minstens een jaar om de juiste inzichten te krijgen. Dat betekent: niet op orde, al jaren niet. Moet de burger dat gaan opbrengen?

Nee, help de jongeren op tijd, dan krijgt het later geen spijt. Een noodkreet.

SIlva Visser, ChristenUnie.