Column Peter Groen: ‘30% hogere Ozb’ inwoners gemeente Medemblik kunnen de broekriem gaan aantrekken

Veel slechter dan het nieuws dat in de begroting van de gemeente Medemblik een gat van bijna 6 miljoen euro zit kan het niet meer worden dacht u? Vergeet het maar. Naast het stopzetten van grote projecten, het snijden in de subsidies kunnen de inwoners van de gemeente Medemblik ook rekening gaan houden met een 30% verhoging van de ozb.  En of dat nog niet genoeg slecht nieuws is heeft de gemeenteraad van Medemblik van gedeputeerde Ilse Zaal te horen gekregen dat voor het einde van het jaar de zaken op orde moeten zijn anders neemt de provincie de touwtjes op kosten van de gemeente Medemblik in handen om de boel op orde te brengen.

Lees: Gedeputeerde Staten zijn voornemens om in te grijpen bij de gemeente Medemblik

Een soort van Artikel 12 dus, niet helemaal, want failliet is de gemeente niet, verre van dat. In de pot reserves zitten nog ettelijke miljoenen maar daar mag alleen in uiterste nood aan worden gekomen, zoals bijvoorbeeld voor de peperdure taakstellen Wmo dat de grootste veroorzaker is van de financiële ellende in de gemeente Medemblik. Deels eigen schuld, maar grotendeels door die gasten in Den Haag die het beter vonden dat de gemeenten de Wmo maar moesten gaan uitvoeren.  De (kucht) Haagse deskundigen gaven daar het grootste brevet van onvermogen af dat maar mogelijk is en gelukkig hebben ze het ook zelf in de gaten gekregen en komt het kabinet met plannen om de zwaarste taken weer bij de gemeente weg te halen.

Lees: Gemeenteraad moet zware beslissingen nemen, waar gaat op worden bezuinigd

Maar ook is de gemeente Medemblik deels zelf schuldig aan de Wmo-ellende. Een wirwar van bedrijven die in opdracht van de gemeente Medemblik de Wmo moeten uitvoeren, van mensen die de billen van cliënten moeten afvegen, de schoonmaaksters die de huizen schoon houden tot aan de deskundigen in de jeugdzorg. De nieuwe coalitie hoeft maar 10km naar het noorden te kijken en dan zien ze hoe het wel kan en zeker hoe het moet.. Hollands Kroon werkt met 1 bedrijf op de taakstelling Wmo, Incluzio.. En die doen het prima, zo goed zelfs dat er geen miljoenen tekort op de taakstelling Wmo is.

Ik weet dat de VVD al vanaf dag 1 hamert op dit feit dat zoveel partijen zich hebben aangemeld om als Wmo-uitvoerende instantie aan de slag te gaan bij de gemeente Medemblik. En tot op de dag van vandaag snap ik niet waarom Medemblik überhaupt ooit deze stap heeft genomen. Door deze flater heeft Abbekerk nu geen nieuwe MFA en moeten de inwoners van Wervershoof in een vervallen overdekt zwembad zwemmen.

Lees: Inwoners Wervershoof zijn klaar met de gemeente Medemblik, ‘onbetrouwbaar, leugenaars, nooit moeten gaan fuseren’

Mijn tip aan de nieuwe college.. stop met de huidige opzet van de Wmo en ga eens praten met Hollands Kroon, scheelt de inwoners van Medemblik veel geld aan wederom een ozb-verhoging.. En ga zo snel mogelijk het ‘huis’ van Medemblik in orde maken voordat ‘moeke’ Zaal de zweep gaat laten knallen en de touwtjes in handen gaat nemen.. Dan mag u alleen nog maar ja en amen zeggen..  Want dat het ook knettert binnen het gemeentehuis is na het plotselinge opstappen van de directeur ook wel duidelijk, en dan hebben we het nog niet eens over de leegloop onder de ambtenaren.

Lees: Veel onduidelijkheid over vertrek directeur Piet Wijdenes bij de gemeente Medemblik