Column Luiten Plekker: Museum voor duurzame energie

Het is tot nu toe een prachtige zomer. Tot ’s avonds laat kun je nog aangenaam buiten zitten. Het klimaat verandert, maar we genieten er op deze manier wel van zullen we maar zeggen. Eveneens kon na twee jaar Corona iedereen (die het nog kan betalen) weer ‘echt’ op vakantie. Dat gold ook voor mij en mijn gezin. In Toscane hebben we genoten van het mooie Italië, vriendelijke mensen en het heerlijke eten. Ook had ik mijn racefiets mee: soms fungeerde ik als een soort ‘verkenner’ om leuke stadjes of plekjes te vinden waar we later met z’n allen heen konden gaan.

Zo kwam ik in de buurt van Larderello een fabrieksachtig terrein tegen. Ik was verrast dat daar een museum bij aanwezig was, namelijk over geothermie. Dat is een soort aardwarmte en Larderel Energy dankt haar naam aan Francois Jacques de Larderel (1789-1858), die beschouwd wordt als de vader van de geothermische energie. In 1904 werd al voor het eerst ter wereld met behulp van aardwarmte elektriciteit opgewekt. Deze techniek bestaat dus al 100 jaar en als wij in Nederland zo doorgaan met de verduurzaming, dan zal het nog wel even duren voordat wij hier ook een museum hebben.

Gelukkig is Larderel Energy inmiddels ook in Nederland actief en is een project in Amersfoort gestart (overigens kennen wij dichterbij in Andijk aardwarmte van ECW). Geothermie heeft de potentie om minstens een derde van Nederland te voorzien van CO2-vrije elektriciteit en warmte.

Fietsen en duurzaamheid: een mooie ervaring op vakantie in Toscane. Hopelijk hebben we in Nederland voor 2050 een museum over de opwekking van duurzame energie!

Ik wens iedereen nog een hele fijne zomerperiode!

Luiten Plekker