Column Elise Salman: ‘Polletiek en wat aars, Frikandellen speciaal’

Aanstaande 6 juni zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Ik zal eerlijk tegen je zijn; ik kan mij niet herinneren dat ik ooit eerder hiervoor in het stemhokje heb gestaan. Met mijn 28 jaar zal ik toch al twee keer opgeroepen zijn om mijn stem te laten horen. Mijzelf kennende heb ik wel mijn stem uitgebracht, maar op wie? Dat zullen we nooit achterhalen.

Een reden waarom ik het mij waarschijnlijk niet herinner is omdat het parlement in Brussel ver weg voelt. Niet qua kilometers, als ik me druk maak fiets ik ernaartoe in 14 uur. Maar wel op het gebied van regelgeving. Want wat heb ik te maken met wat ze in Brussel allemaal verzinnen? Zelfs als raadslid heb ik mij dit in het verleden weleens afgevraagd. Echter in Europa wordt regelgeving gemaakt die vóór ons landelijk beleid gaat. Zo is bijvoorbeeld Europees beleid waar wij allemaal mee te maken hebben, de richtlijn voor eenmalige plastic producten waardoor je geld moet betalen voor dat bakje waar je frikandel speciaal in zit. Maar denk ook aan de regels omtrent stikstof, asiel, veiligheid en natuur. Oftewel: onderwerpen die ons allemaal aangaan.

Amerikanen hebben het idee dat Europa een land is waar ze naartoe op vakantie zijn geweest als ze zich een weekend hebben misdragen in Valencia. Wij weten natuurlijk wel beter, maar doordat er regels worden gemaakt die voor alle lidstaten gelden kan het soms toch wel als één groot land aanvoelen. Er zitten in Brussel allemaal mensen zich te bekommeren over heel Europa en diens toekomst. Het is aan de stemmers wie er in het Europese Parlement komen en welke koers de komende jaren in Europa wordt gevaren. Van de 705 Europarlementariërs zijn er 33 afgevaardigden van Nederland die voor onze Nederlandse belangen in Europa opkomen. Dus ondanks de afstand en grootte gaan de verkiezingen ook jou en mij iets aan.

Als CDA’er ga ik niet vertellen waar je op moet stemmen (al is Tom Berendsen wel een charmante slimme meneer, je bent vrij om te googelen). Maar ik ga je wel vertellen om een stemwijzer in te vullen en op 6 juni de wandeling naar het dichtstbijzijnde stemloket te zien als een uitje. Als je dan op de weg terug langs Stam loopt heb je direct de gelegenheid om jezelf te verwennen met een frikandel speciaal in een prachtig plastic bakje.

Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Elise Salman

Raadslid CDA Medemblik