Code geel voor kans op gladheid door regen en/of natte sneeuw

REGIO – Het KNMI heeft code geel uitgegeven omdat vanaf vanavond de kans op gladheid toeneemt. Vanavond bereiken enkele buien en/of natte sneeuw onze regio en met de temperaturen van net op of onder het vriespunt kunnen de wegen plaatselijk glad gaan worden. De code geel geldt tot donderdagmiddag 12 uur.

De gemeenten, Rijkswaterstaat, het Hoogheemraadschap en de provincie zijn al enkele dagen bezig met het strooien van pekel maar dat kan niet voorkomen dat o.a. op en afritten glad kunnen worden. Opletten dus.

Het landelijk dekkend Gladheidmeldsysteem (GMS) waarschuwt automatisch wanneer er kans op gladheid ontstaat. Dit systeem meet met sensoren in de weg onder andere de temperatuur van het wegdek. Maar ook de luchtvochtigheid en het zoutgehalte op de weg.

Via informatie uit het GMS en de weersverwachting, besluit Rijkswaterstaat om wel of niet te gaan strooien. Er ligt ongeveer 2 uur tussen het besluit om te gaan strooien en het echte strooien zelf. Rijkswaterstaat werkt hierin samen met provincies en gemeenten.