Chocolade Zondag 1 en 8 oktober – demonstratie door Maître Chocolatier Fred Bosvelt

Gratis demonstratie (exclusief entree museum)

MEDEMBLIK – Fred Bosvelt is een bekende Chef Patissier uit Antwerpen -chocoladehoofdstad van België- komt op zondag 1 en 8 oktober een demonstratie chocolade geven in het museum. Fred is op 6-jarige leeftijd begonnen bij de buurman die een banketbakkerij had, heeft daarna een opleiding tot brood- en banketbakker in Arnhem gevolgd en vervolgens bij de bekende chocolatier Peter Wolfsen de fijne kneepjes van het vak geleerd. Hij heeft een Michelin ster behaald bij een Brasserie in België en geeft inmiddels ook les aan verschillende opleidingen, adviseert patisseries en ijsbereiders en geeft demonstraties.

Rondleiding Alles over cacao en chocolade

Zondag 1 oktober, zondag 8 oktober, donderdag 12 oktober: 11-12.15 uur, maximaal 15 personen per ronde, leeftijd 16+ Online ticket: € 2,50 (exclusief entree museum), op kassa aanslaan bij overige. Theo Spil  geeft een rondleiding waarin hij meer verteld over de geschiedenis van cacao en chocolade en de objecten die er te zien zijn in het Bakkerijmuseum.

Tekst gaat verder onder de foto

Chocolade
  • Verzamelpunt: 11 uur in de filmzaal
  • Lezing Cacao en handel
  • Zaterdag 14 oktober 14-16.30 uur (inclusief pauze), maximaal 40 personen, leeftijd 16+
  • Online ticket: € 2,50 (exclusief entree museum)

Wat is het belang van de provincie Zeeland geweest in de cacao?  Welk eiland van drie keer Texel was honderd jaar geleden de op één na grootste producent van cacaobonen ter wereld? Wat gebeurde er in 1976 op de cacaotermijnmarkten in Londen en New York? Welke Nederlander zorgde voor een revolutie in de verwerking van cacaobonen. Deze vragen en nog veel meer komen aan bod tijdens de lezing die gegeven wordt door Jan-Willem Kips en Hendrik Dekker.

Jan Willem Kips heeft tijdens zijn werkende bestaan zeer vele cacao producerende landen bezocht, maar ook de afnemers in Europa, Japan en Australië. Hij heeft samen met een Nederlandse cacaofabriek, de Stichting Max Havelaar en FLO-Bonn aan de wieg gestaan van de introductie van Fairtrade cacao in Nederland.  Hendrik Dekker is reeds 14 jaar vrijwilliger bij het museum en geeft chocolade demonstraties. Hij heeft de ambachtsschool brood en banket en de Houtacademie gedaan en als leerling patissier bij het chique restaurant Formosa (van Albert Heijn) in de Kalverstraat Amsterdam gewerkt en is vervolgens verder gegaan in de houthandel.

  • Familie-activiteit: Cacao-schilderen
  • Zaterdag 21 en zaterdag 28 oktober, 10-13 uur, maximaal 20 personen per workshop, leeftijd 8+
  • Online ticket: € 27,50 (inclusief entree museum)

In deze chocolade-maand bieden we de workshop cacao-schilderen aan als speciale familie-activiteit. Normaliter is deze activiteit alleen voor 16+, maar speciaal in de herfstvakantie zijn kinderen vanaf 8 jaar ook welkom. Kom dus langs met het gezin en besteed een creatieve, gezellige en lekkere ochtend aan het maken van een cacao-kunstwerk.

  • Kindertheater rondleiding door het museum (7 – 11 jaar) max 15 kinderen per ronde, leeftijd 7-11 jaar
  • Zondag 29 oktober: 15.00 – 15.30 uur, 15.30-16 uur. 16-16.30 uur

Online ticket: gratis voor kids en 2,50 voor volwassenen (exclusief entree museum)

De bakker bakt, maar wie werken er verder allemaal in de bakkerij? Tijdens de kindertheater rondleiding krijg je de leukste verhalen en de lekkerste scènes voorgeschoteld. Drie acteurs nemen je mee achter de schermen van de bakkerij. Wie wil daar nu niet een keertje kijken? Wie weet is er nog wat bakkersverdriet en daar word je, gek genoeg, best gelukkig van.

Foto’s aangeleverd