CDA wil extra aandacht en geld om overlast op het water tegen te gaan, vooral te snel varende boten zijn een grote ergernis

MEDEMBLIK – Elk voorjaar is het -helaas- weer raak. Tegelijk met de zon laten ook bootjes die overlast veroorzaken zich weer zien, en horen, en voelen. Juist op het moment dat de natuur zijn best doet om wakker te worden uit de winterslaap en de watervogels hun nesten weer opbouwen.

Lees ook: Racende jongeren in bootjes zorgt voor fikse ruzie Groote Vliet Wervershoof

Claudia Selders-Kroezen

Dit jaar heeft de gemeenteraad extra geld vrijgemaakt voor de bestrijding van overlast, ook die op het water. Claudia Selders: “Het CDA wil wel graag weten hoe dit aangepakt wordt. Want het is tijd dat het beschadigen van oevers, nesten van watervogels en ook beschoeiingen waardoor tuinen verzakken en dus onveilig worden, stopt.”

Wanneer iedereen zich aan de regels houdt is er niets aan de hand en dat is ook veiliger voor de voor de schippers zelf. Selders: “Die regels mogen wat ons betreft makkelijk vindbaar op de gemeentelijke site komen te staan. Nu zijn ze -na wat zoekwerk- alleen in een folder te vinden: Booqi vaar- & visfolder.indd.indd (visitmedemblik.nl) . We wonen in een waterrijke omgeving waar iedereen van wil genieten. Op en naast het water, ook de stille genieter.” Naar aanleiding van de start van het vaarseizoen en de focus van de boa-inzet op overlast op het water heeft het CDA vragen gesteld.

Zo wil het CDA weten of het college het tweejaarlijks uitvoeringsprogramma al heeft vastgesteld, maar ook als dit zo is welke preventieve maatregelen hierin zijn opgenomen. Maar mocht dit niet zo zijn dan vraagt het CDA het college om dit alsnog te onderzoeken en zo snel mogelijk in te voeren.

Tot slot wil het CDA ook weten wat het ‘uitvoeren van periodieke handhavingscontroles op hotspotlocaties” inhoud en of het lokale preventieplan ‘In control of Drugs&Alcohol’ bij de prioriteit Zorg & Veiligheid en wellicht ook het thema Veilig Uitgaan kan worden meegenomen / verwerkt?