Burgemeester Van Zuylen van Enkhuizen opent reizende tentoonstelling ‘1572’ in Kasteel Radboud

MEDEMBLIK – Donderdag 30 juni heeft burgemeester Van Zuylen van Enkhuizen, samen met Peter Swart van het Westfries Archief, de reizende tentoonstelling ‘1572’ geopend in Kasteel Radboud. Deze is ontwikkeld in het kader van de viering van ‘de Geboorte van Nederland’, dit jaar 450 jaar geleden. De tentoonstelling bestaat uit een vast gedeelte en een variabel paneel. Het paneel in Kasteel Radboud is toegespitst op Medemblik. Het is in juli en augustus 2022 te bezichtigen in de Ridderzaal. Daarna reist de tentoonstelling weer verder.

Na een welkomstwoord van conservator Paulette Kooijman van de Stichting Kasteel Radboud droeg stadsdichter Mieke Koomen haar gedicht over deze periode voor. Vervolgens vertelde Peter Swart over de gebeurtenissen in het jaar 1572 en waarom deze zo belangrijk zijn geweest. Tot slot was het woord aan burgemeester Van Zuylen, die een toelichting gaf op het Medemblikse paneel.

Vier waarden ‘450 jaar Nederland’

Het jaar 1572 was een keerpunt in onze geschiedenis, waarin de opstandelingen voet aan de grond kregen. Het was een strijd om vrijheid, en vrijheid vraagt om verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Dat was niet vanzelfsprekend, in deze oorlog kwamen burgers recht tegenover elkaar te staan. In de reizende tentoonstelling staan deze vier waarden centraal.

1572: Het Beleg van Medemblik

De reizende tentoonstelling is een aanvulling op ‘1572: Het Beleg van Medemblik’, die tot en met maart 2023 in Kasteel Radboud te zien is. Hierin kom je voor dezelfde dilemma’s te staan als de hoofdpersonen in het beleg van dat jaar.

Reserveren en prijzen

Entree museum: Volwassenen € 8,50 per persoon, kinderen van 5 t/m 12 jaar € 5,50 per kind. Kinderen t/m 4 jaar mogen gratis naar binnen, net als Museumkaarthouders. Kijk voor meer informatie en tickets op kasteelradboud.nl