Brandweer krijgt nieuwe uniformen, nieuwe uniform draagt bij aan de eenheid van de brandweer

De eerste groep brandweermedewerkers bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord draagt de kleding vanaf maart 2023.

WEST-FRIESLAND – Het nieuwe operationeel uniform vervangt onze huidige kazerne- en kantoorkleding. De kazernekleding, bestaande uit een blauw katoenen overhemd en zwarte broek, is op enkele kleine aanpassingen na al niet meer doorontwikkeld sinds de jaren ‘80. Op het gebied van comfort en veiligheid, bijvoorbeeld tijdens de warme zomers, voldeed de kleding niet meer. Het kantooruniform, bestaande uit een wit overhemd en grijze broek, stamt uit 2009 en is door veroudering ook aan vervanging toe. Daarom kiest onze regio ervoor, net als een groot deel van de andere veiligheidsregio’s, om ook hier afscheid van te nemen.

Betere pasvorm

Het nieuwe operationele uniform is geïnspireerd op dat van de politie en is donkerblauw van kleur met rode accenten. Het belangrijkste verschil is het comfort: het nieuwe uniform heeft onder andere een betere pasvorm voor heren en dames en een betere vochtregulatie door de gebruikte stoffen. Brandweermensen hebben (landelijk) het nieuwe uniform uitvoerig getest en input geleverd op het ontwerp zodat het goed aansluit bij hun wensen en het gebruik in de praktijk. De kleding bestaat uit een broek, polo met korte en lange mouw, softshell jas, baseball cap en beanie (muts), aangevuld met een ondershirt, riem en sokken.

Vanaf maart in Noord-Holland Noord

Gezien de omvang van de totale landelijke levering van alle kleding, vindt de uitlevering aan de veiligheidsregio’s gefaseerd plaats. In onze regio krijgen 1400 brandweercollega’s het nieuwe uniform aangemeten. Wij hebben de keuze gemaakt om de uitrol van de kleding in twee keer uit te voeren:

  • De eerste groep beroepsmedewerkers en een aantal vrijwilligersposten konden de nieuwe kleding in oktober passen. Deze passessies zijn succesvol verlopen. De verwachte uitlevertijd van de bestelde pakketten is februari 2023. In maart zullen de eerste collega’s in de nieuwe kleding zichtbaar zijn.
  • In de loop van 2023 volgt de tweede ronde van de andere medewerkers en vrijwilligers.