Binnenkort 3.50 euro voor een brood betalen? Bakkers moeten wel de prijzen verhogen vanwege de gestegen energiekosten

MEDEMBLIK – De bakkers zien geen uitweg meer dan de prijzen van hun producten weer sterk te verhogen, kostte in 2021 een brood nog gemiddeld 2,70 euro, deze steeg eerder dit jaar al naar gemiddeld 3.15 euro en zal waarschijnlijk binnenkort doorstijgen naar minimaal 3.50 euro. En dan nog is het maar de vraag of ze uit de kosten komen.

De bakkers zien hun energienota soms met honderdduizenden euro’s stijgen op jaarbasis en moeten ze gaan kiezen tussen snijden in de uitgaven, lees personeel ontslaan, of de prijzen fors verhogen. En daarnaast komt het op een heel slecht moment omdat juist aankomende maand in teken staat van een broodcampagne op TV. De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB), wil op deze manier brood gaan promoten als een gezond product.

Maar niet alleen de bakkerijen gaan een zeer zware periode tegemoet, ook de supermarkten, slagers en restaurants ontkomen er niet meer aan de prijzen van hun producten te moeten gaan verhogen, en soms met vele procenten tegelijk.

De horeca heeft dit jaar al meerdere prijsverhogingen doorgevoerd, maar ontkomen er niet aan om de prijzen wederom aan te passen, net zoals de slagerijen die veel energieverbruiken vanwege de koelcellen.