Beau Wagemaker nipt naast het podium op de Weißensee

HOOGKARSPEL – Het marathonpeloton is vorige week afgereisd naar de Weißensee in Oostenrijk voor natuurijswedstrijden. De aankomst was niet zoals gepland. Door hevige sneeuwval moesten de sneeuwkettingen om bij de laatste berg. Voor sommige bussen was dat niet voldoende, dus werd het een overnachting onderaan de berg. Dit gold ook voor Beau Wagemaker, maar de volgende dag kon de reis weer worden vervolgd.

Beau verteld tegen Medemblik Praat: “Helaas kon er niet geschaatst worden door alle sneeuw. Het prepareren van het ijs heeft een aantal dagen geduurd, ook omdat de temperaturen niet laag genoeg werden. Het AKM van donderdag en het ONK van zaterdag werden afgelast. Dit was flink zuur. Natuurijs vind ik het mooist en je wilt dan gewoon rijden. Wel heb ik de mountainbike mee, waardoor ik gelukkig door kon trainen om in een z’n goed mogelijke vorm te blijven.

Eindelijk schaatsen

Beau Wagemaker op het ijs van de Weißensee

Vrijdag kon er eindelijk geschaatst worden op 1strookje van 2km. Je moest heen en weer rijden, maar dit was niet zonder risico’s volgens Beau Wagemaker. “Het was smal en met de wedstrijdrijders en toerschaatsers werd het op een gegeven moment eigenlijk gevaarlijk. Gelukkig had ik er toen al een tijdje opzitten waardoor ik terug ben gegaan naar het verblijf.” “Zaterdag was er een parcours van 8,7km, maar deze was helemaal smal en het was heel slecht ijs. Naast de scheuren en sneeuwwakjes was het ook mega hobbelig en was het heel goed opletten. Aan de andere kant heeft dat ook wel weer z’n charmes,” gaat Beau verder

ONK toch verreden

Zaterdag middag kwam eindelijk het verlossende woord dat zondag het ONK plaatsvond over 80km voor de dames en 120km voor de heren. En vandaag (maandag) het AKM voor dames over 60km en voor heren 80km. Zondag om 7.30 klonk het startschot voor de heren gevolgd door de dames 1 minuut later.

De organisatie had flink wat werk verzet, want het ijs lag er heel mooi bij. Wel nog wat oneffenheden, maar dat hoort er ook bij, maar die heftige hobbeligheid was bijna overal verdwenen.

Beau: “Het was een wedstrijd met wat aanvallen, maar geen enkel groepje kwam echt weg en het werd een eindsprint. De sprint werd geleid door BDM/BTZ. In de laatste bocht zaten flinke harde sneeuwheuveltjes en op de finish straat zaten heel veel scheuren en sneeuwwakjes waardoor het goed opletten was. Ik zat eigenlijk te ver van achteren, maar kwam de finish straat goed over en had er nog veel ingehaald. Uiteindelijk werd ik zelfs nog 4e. Als je er zo dichtbij zit is het wel erg zuur en gaat er wel in m’n hoofd om van wat als ik een betere begin positie had gehad. Maar aan de andere kant ben ik ook erg blij met deze 4e plek na veel goede de afgelopen weken.

Beau kijkt wel erg uit naar de volgende wedstrijd(en). “Hopelijk mogen we er nog 2 rijden hier op de Weißensee.

De wedstrijd werd gewonnen door Ineke Delden voor Merel Bosma en Sharon Hendriks. Lissane Buurman eindige op de zesde plek, Janne Berkhout uit Hauwert op de 16e plaats en Janet Beers eindigde als 19e.