Appartementen in de kerken in de gemeente Medemblik, fictie of realiteit

MEDEMBLIK – Nog een paar weken dan zal het bisdom Haarlem-Amsterdam besluiten welke 5 katholieke kerken in de gemeente Medemblik welke functie gaan krijgen. Eind september kwam het bericht naar buiten dat de kerken een onwisse toekomst tegemoet gaan en dat zelfs sluiting boven het hoofd hangt.

Nu de energieprijzen veel hoger zijn dan voorheen is het voor de kerken ook bijna niet meer te doen om voor een warme kerk te zorgen. De kerken zijn vrijwel niet voorzien van iets van isolatie en om een kerk warm te stoken moet er eigenlijk al de dag daarvoor de kachel worden aangezet.

Eerder vertelde Pastoor Jan van Dril van de Martinuskerk in Medemblik in een reactie tegen deze website dat er een spannende periode gaat aanbreken voor de katholieke kerken die bij de parochie Wervershoof horen. Van de vier kerken heeft de Sint Werenfridus in Wervershoof de meeste achterstallig onderhoud en moet er heel veel geld in worden gestoken om de kerk weer voor vele tientallen jaren een godshuis te kunnen laten zijn.

De Martinuskerk in Medemblik is een stuk kleiner dan die in Wervershoof maar verkeerd in goede staat en heeft maar weinig achterstallig onderhoud. Hoe de staat van onderhoud bij de overige 3 kerken is, is nog onduidelijk..

Appartementen in de kerk

Het zal voor vele katholieken geen fijn vooruitzicht zijn, hun kerk als appartementencomplex, maar dat het mogelijk de enige oplossing moet niet worden uitgesloten. Zo is al enkele jaren de Grote Kerk op het Kerkplein in Hoorn een appartementencomplex. De deuren sluiten zal er enkel voor zorgen dat de kerk nog verder achteruit zal gaan waarna in de toekomst mogelijk het godshuis zal moeten worden gesloopt en dat is iets dat niemand wil.. Door er appartementen in te realiseren krijgt het gebouw een grote renovatie, wordt energie arm gemaakt en lost weer een stukje van de woningnood op.

De samenwerkende katholieke kerken in de gemeente Medemblik vieren de eucharistieviering nu al in nog maar 1 kerk om zo de kosten te drukken, iets dat de bezoekers van de viering goed bevalt.

Het bisdom Haarlem-Amsterdam heeft al laten doorschemeren dat er in de toekomst mogelijk nog verder gaat worden gesneden in het aantal katholieke kerken zodat er in het oostelijke deel van West-Friesland nog maar 2 of 3 katholieke kerken de deuren blijven openhouden, en zelfs dat kan nog niet beloofd worden.

Het definitieve besluit van het bisdom zal eind dit jaar of begin januari bekend worden gemaakt.