Andijker Rolf Keur schrijft musical over Opa Jan

ANDIJK – Begin 2018 kreeg Andijker Rolf Keur het idee om een familiemusical te gaan schrijven over Opa Jan. Rolf ging eerst onderzoeken of er al niet een musical bestond over Opa Jan, daarvoor ging hij o.a. naar Annet van Dokkum, de zus van de geestelijke vader van opa Jan. Rolf: ” Met Annet en haar man heb ik de contouren van de musical geschetst. Helaas werd datzelfde jaar onze dochter Janneke ziek en is op 6 april 2021 gestorven. Daardoor bleef het script onberoerd op de plank liggen. Eind 2021 heb ik echter de laptop weer ter hand genomen en ben (verder) gaan schrijven. Ik heb contact gezocht met Wim Ellens en Peter de Jong van “Artrevisited”, waar het impresariaat van Marius van Dokkum is ondergebracht.

Rolf vertelt dat er al snel een afspraak was gemaakt met Artrevisited  en hij toestemming kreeg om het project van start te laten gaan., daarbij kreeg hij alle ruimte om het stuk ten uitvoer te brengen in Andijk, het moest wel een lokaal project blijven.

Wie is Marius van Dokkum (1957)

Marius van Dokkum (1957) – oud Andijker – schildert portretten, stillevens en vrije onderwerpen. In zijn vrije onderwerpen komen meestal eenvoudige mensen voor in hun eigen leefomgeving. Mensen die ondanks hun eigenaardigheden toch sympathiek overkomen. Marius van Dokkums werk wordt gekenmerkt door de vele details, er is zoveel op te zien. Vaak hebben zijn schilderijen iets humoristisch. Van Dokkum is van mening dat humor het werk toegankelijker kan maken.

Dan gaat het lopen. Je kunt dit niet alleen en daarom heb ik een groep mensen om me heen verzameld die enthousiast met me Meedenken- en werken. Adriaan de Leeuw bestuurslid van Club Jazz & Pop in Andijk (financiën), Jolanda van der Meer (productie), Gerdy Gravestein (productie), Roos Broers (regie) en Mieke van der Sluis (zangdocent). De reden dat ik voor deze mensen heb gekozen is omdat dit stuk voor stuk leuk, enthousiaste en mooi mensen zijn,” vertelt Rolf verder.

Rolf zijn doelstelling

Met het schrijven van de familiemusical over Opa Jan hoopt Rolf Keur te bereiken dat jong en oud met elkaar in gesprek gaan, “Ik hoop daarmee de cohesie te versterken, eigenlijk een steentje bij dragen aan een samenleving die met elkaar in dialoog blijft.

Maar ook de plezier die Rolf heeft om de musical over Opa Jan te doen slagen is voor hem de motor geweest. Rolf bracht een cast, combo en medewerkers bij elkaar die elkaar creativiteit stimuleerden, Rolf: “Plezier bevordert een maximale inzet en daarmee ook de maximaal haalbare kwaliteit van familievoorstelling.”

Rolf gaat verder door te vertellen dat hij ook graag kwaliteit in het hoofdstuk plezier wil onderbrengen. “Ik wil de kwaliteit van de familievoorstelling echter separaat voor het voetlicht brengen. In Opa Jan de musical werken professionals en amateurs samen. Deze combinatie draagt bij aan het overbrengen van vakkennis op het gebied van muziek, zang en performance. Dit zal een motivator worden/zijn voor spelers die zich verder willen inzetten voor culturele evenementen. De kwaliteit blijft gewaarborgd. 

Opa Jan de musical kent een grote reikwijdte in het sociaal-, cultureel en maatschappelijk domein,” volgens Rolf. “Zoals eerdere genoemd spelen jong en oud in de musical. De spelers worden uit eigen en omringende gemeentes gecast. De spelers – tevens solisten – worden door professionals uit het muziekonderwijs in de gemeente begeleid. De artistieke begeleiding vindt plaats door professionals uit het theater vak die in de gemeente werkzaam zijn. Opa Jan de musical is voor iedereen toegankelijk, laat kinderen en volwassen een wereld van fantasie (her)beleven. Scholen worden apart uitgenodigd op een gereserveerde datum voor de kindervoorstelling.”

De wondere wereld van Opa Jan

Het boek “De wondere wereld van Opa Jan’ heeft model gestaan voor de musical. In het boek viert opa Jan zijn verjaardag en de personages Opa Jan, Tante Marietje, Stippestaartje, Maratje en Pietepetje zijn voortdurend in de musical aanwezig. “Verder spelen de dieren die opa goed kent een rol. De dieren (karakters) zijn poppen die door de hoofdrolspelers worden gespeeld. Iedere hoofdrolspeler heeft als het ware een dubbele rol. In de zaal zitten de gasten (het publiek) die op de verjaardag van opa zijn uitgenodigd. Ze wachten op opa Jan die zijn verjaardag in de zaal viert met al zijn vrienden (de personages in de boeken en natuurlijk het publiek). De eerste scène is opgenomen bij opa Jan thuis. De voice-over begeleid de beelden.  De beelden worden in de zaal getoond, als een soort liveverslag). Als de eerste scène is afgelopen gaat opa (zogenaamd) vanuit zijn huis naar de zaal. De voorstelling begint officieel als opa Jan uiteindelijk ergens de zaal binnenkomt en zijn stoel klaarstaat. Opa Jan haalt herinneringen op uit al zijn boeken, (7 in totaal) samen met de personages en de dieren. De familievoorstelling duurt circa 1 ½ uur en bestaat uit verschillende scenes met gesproken teksten en (kinder)liedjes,” besluit Rolf Keur.

Meldt je aan voor de auditie

Heb je altijd al een rol in een musical willen spelen of heb je dit al vaker gedaan dan is dit je kans!

Voor een musical over ‘Opa Jan’, gebaseerd op de boeken van Marius van Dokkum, zijn wij op zoek naar 3 kinderen die de rollen van Stippestaartje, Maratje en Pietepetje willen vertolken en een jonge of oudere dame voor de rol van Tante Marietje. 

De voorstellingen zijn op 27 en 30 november 2024 in de gereformeerde kerk in Andijk alwaar ook de repetities plaats zullen vinden. 

  • Woensdagmiddag  27 november voor de basisscholen aanvang 15:00 uur
  • Zaterdagmiddag 30 november kindervoorstelling 15:00 uur
  • Zaterdagavond 30 november 20:00 uur familievoorstelling

Ben je tussen de 12 en 20 jaar of wat ouder (Tante Marietje) dan kan je auditie doen. Stuur voor …… een geluidsopname of filmopname (een professionele opname is niet nodig, opname met je telefoon mag ook, als het maar duidelijk te horen is hoe je zingt) naar mbh.muziek@gmail.com. Schrijf er ook iets bij over jezelf zoals je leeftijd en ervaring (als je die hebt). Voor meer informatie over de verschillende rollen kan je ons ook mailen. Uit alle inzendingen gaan we een keuze maken. Dus wie weet zit jij erbij!

Foto: Ed Mantel