windmolen 15m1

Al zeven aanvragen mini-windturbine, nog ruimte voor 13 stuks

MEDEMBLIK – Het besluit van de gemeenteraad van Medemblik om bedrijven mini-windturbines voor eigen gebruik op hun terrein te laten plaatsen valt in goede aarde, zeker bij agrariërs die veel elektriciteit gebruiken is het een mogelijkheid om de energierekening fors naar beneden te brengen. Er zit wel een maar aan, zonnepanelen krijgen voorrang voor mini-windmolens.

Een mini-windturbine is veel kleiner dan de huidige windturbines en worden ook niet aangesloten op het net. De opbrengst van deze windturbines is enkel en alleen voor de ondernemer om zo nog duurzamer te worden en zelfs mogelijk kan afzien van elektriciteit via het net. Wel moet de ondernemer eerst zonnepanelen plaatsen voor deze een aanvraag voor een mini-windturbine kan indienen bij de gemeente Medemblik.

Lees ook: Stroom op het Erf. Zijn kleine windmolens de toekomst?

Stefan Droog, woordvoerder duurzaamheid bij de gemeente Medemblik zegt tegen deze website: “Met de start van deze pilot (of eigenlijk, een positief geluid van onze gemeenteraad om de pilot uit te voeren) lijkt de politieke houding tegenover windmolens (hetzij kleine) wel iets te veranderen. We zijn allemaal erg benieuwd welke rol deze pilot daar verder in gaat spelen.

Op 1 oktober is de sluitingsdatum. De vijf beste ideeën worden voorgedragen, en de partijen stellen zich vanaf dat moment voor.

Lees ook: Iedere boerderij in West-Friesland straks een eigen kleine windmolen

Loading

1 reactie

  1. Joke schreef:

    Waarom alleen bedrijven? Wij wonen in een vrijstaand huis en willen ook graag zo’n minimolen naast onze 48 zonnepanelen. Dan zijn wij helemaal zelfvoorzienend