Foto aangeleverd
Share

Stroom op het Erf. Zijn kleine windmolens de toekomst?

MEDEMBLIK – Roelandt Paarlberg (GemeenteBelangen) is samen met andere raadsleden uit de 7 gemeenten in West-Friesland op bezoek geweest bij bedrijven die energie opwekken met kleine, max 15 meter hoge, windmolens.

Roelandt Paarlberg maakte onderstaand verslag

Misschien ziet u ze wel eens staan in onze buurgemeenten, kleine windmolens geplaatst op het erf van agrarische bedrijven? In onze gemeente komt u ze nog niet tegen omdat wij als Raad hier nog geen specifiek beleid over hebben. Sterker, er is alleen gesteld dat we geen windmolens willen – dit ter bescherming van het landelijke zicht. We willen geen Hollands Kroon praktijken met de vele grote windmolens die het zicht bepalen. 

Echter in het kader van de eigen energievoorziening, is het niet onmogelijk dat hier verandering in komt. Vandaar dat de Raad op werkbezoek is geweest bij onze zuiderlijke buurgemeente, bij bedrijven die op kleine schaal windmolens hebben geplaatst voor de eigen energievoorziening. Ik heb het dan over windmolens met een ashoogte van 15 meter en aansluitwaarden  die varieren tussen 15 kW en 80 kW (vertaald in opbrengsten die starten bij 25000 kWh en hoger).

Tekst loopt door onder de foto

Ik moet zeggen dat met name de kleine basic windmolens indruk op mij hebben gemaakt. Juist ook omdat er een moment komt dat we moeten beslissen of we meer zonnevelden willen (veel agrarische gronden omtoveren tot weiden met zonnepanelen) of dat we bedrijven kunnen helpen in de eigen energievoorziening met deze kleine windmolens. Het lijkt weinig maar daardoor komt er wel meer ruimte op het toch al drukke energienet, waardoor nu al bedrijven – huizen – en zelfs scholen niet meer worden aangesloten op dit net.

De toekomst maakt het mogelijk dat hele woonwijken worden aangesloten op eigen windmolens in de omgeving van een kern. Als kern ben je dan voor een groot deel onafhankelijk van de grote energieleveranciers. Misschien iets voor uw eigen kern? Samen met zonnepanelen op het dak is het mogelijk dan echt geheel zelfstandig energie op te wekken.

Hoe mooi zou dat zijn- er is in Westfriesland altijd wind! De aanwezige Raadsleden gingen tevreden naar huis en mogelijk dat binnenkort hierover al gesproken gaat worden aan de Raadstaf

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen Heb jij een tip voor de redactie? Mail ons op redactie@medemblikpraat.nl

1 reactie

  1. J. De Vries schreef:

    Punt is wel: hoe lang blijft 15 m echt 15 m? Of gaat iemand na een paar jaar zeggen: ik wil toch naar 25 m want dit is echt niet rendabel te maken. Dan nee zeggen valt niet mee. Zo creeer je een nieuw probleem. Voor de toekomst is toch kernenergie de oplossing, geen wind- of zonne-energie (nou ja dienlaatste is gewoon ook een vorm van kernenergie maar dan op afstand).