Abbekerker verdachte van opdrachten moord komt op vrije voetenHaarlem/Abbekerk – De 32-jarige Abbekerker, die wordt verdacht van het geven van opdrachten om zijn zus en zwager te vermoorden, komt op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank Noord-Holland besloten. Die ziet geen reden om de man nog langer in de cel te houden. Het conflict tussen de verdachte en zijn zus en zwager draait om een erfenis.

Het openbaar ministerie had maandag tijdens een voorbereidende zitting betoogd dat Y.L. Wel langer zou moeten blijven vastzitten. De man wijst alle beschuldigingen van de hand. Advocaat Niek Hendriksen betoogde maandag dat een werknemer van L., met wie hij ruzie heeft om geld, naar de zus was gestapt om te zeggen dat L. zij en haar man zou willen laten ombrengen. Die werknemer wilde geld voor informatie, dus hij had belang bij de leugen, zo was het verhaal van de raadsman. Maar volgens Hendriksen is er totaal geen bewijs in de zaak en is de verdachte onschuldig.

Een geluidsopname van een telefoongesprek, dat als bewijs moet dienen, zou zijn gemanipuleerd door de werknemer. Die heeft dat zelf ook toegegeven. Daarnaast zou er een Turkse man zijn ingeschakeld, die de opdrachten moest uitvoeren. De politie heeft nooit kunnen achterhalen wie die man zou zijn en heeft hem nooit gevonden.

De rechtbank heeft het voorarrest van de Abbekerker opgeheven. Onbekend is nog wanneer de zaak voor de rechtbank wordt voortgezet en inhoudelijk behandeld. De verdachte is doordat hij heeft vastgezeten naar eigen zeggen alles kwijtgeraakt, zoals onderdak en werk.