Aantal klachten over uitgeschakelde zonnepanelen door krapte op het stroomnet groeit snel

WEST-FRIESLAND – Mensen en bedrijven wordt non stop gepusht om zonnepanelen op hun woning en bedrijfspanden te plaatsen om zo zoveel mogelijk groene energie te kunnen opwekken. Alleen met de explosieve toename van het aantal zonnepanelen en de steeds zichtbaarder wordende krapte op het energienetwerk worden meer en meer zonnepanelen uitgeschakeld omdat deze hun energie niet kwijt kunnen.
Het aantal mensen en bedrijven dat klaagt over het uitschakelen van de zonnepanelen neemt dan ook overhand toe en de aankomende jaren zal dit enkel nog verder toenemen omdat het uitbreiden van de capaciteit op het net een langdurige maar vooral peperdure klus is.
De netbeheerders moeten miljarden investeren in het uitbreiden van de capaciteit op het net, nieuwe verdeelstations, meer stroomkabels in de grond en dan vooral stroomkabels die veel meer stroom kunnen transformeren.
Nu al worden bedrijven nee verkocht als zij willen worden aangesloten op het net. Iets dat volgens deskundigen enkel nog maar verder gaat oplopen. Het hele netwerk van de netbeheerders is overbelast en volgens deskundigen kan zelfs in Nederland vaker stroomuitval gaan voorkomen.