66.000 bezoekers voor de stoomtram- en bootdiensten Hoorn – Medemblik – Enkhuizen

MEDEMBLIK – Op 30 december keerden de laatste bezoekers van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik in 2022 terug op Tramstation Hoorn met de Kerst Express vanuit Wognum. Het rijdende museum heeft dit jaar 66.000 bezoekers mogen ontvangen aan boord van de stoomtram- en bootdiensten tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen.

Bezoekersrecord december

Het aantal bezoekers van 2022 ligt aanzienlijk hoger dan in de Coronajaren 2020 en 2021, maar nog niet op het niveau van 2018 en 2019. Toch is directeur René van den Broeke van de Museumstoomtram voorzichtig optimistisch over de komende tijd. ‘Met bijna 4.400 bezoekers tijdens de Kerst Express in de afgelopen decembermaand werd eindelijk weer een bezoekersrecord gehaald. De vooruitzichten voor 2023 lijken gunstig nu bijvoorbeeld touroperators uit verre landen weer boekingen doen voor een stoomtramrit door bijvoorbeeld de bollenvelden en het toerisme naar Noord-Holland zich herstelt’.

Vrijwilligers

De historische stoomtramlocomotieven legden met elkaar zo’n 15.000 kilometer af tijdens bijna 250 rijdagen in 2022. De 100-jarige locomotief 26 van de Limburgsche Tramweg-Maatschappij was het meest voor de stoomtrams aan te treffen. Opnieuw mocht worden gerekend op de inzet van bijna 300 vrijwillige en vaste medewerkers in het levende museum.

Museumterrein

Na het benodigde onderhoud in de komende winter aan rails, locomotieven, rijtuigen, gebouwen en boot zal de stoomtram naar Medemblik weer rijden en varen vanaf 1 april 2023. De grote verandering in 2023 zal de oplevering van het complete Museumterrein in Hoorn zijn. Hier kunnen bezoekers op een interactieve manier de geschiedenis van de stoomtram in Nederland ontdekken. Naast de bestaande dienstregeling met stoomtram en boot zullen met name de thematische stoomtramritten zoals de TulpenTram, de Holland Boven Amsterdam Express en een historische themaweek anno 1926 verder worden ontwikkeld.