5 oktober 1944, een zwarte dag voor Wognum, veertig verzetsstrijders werden na verraad opgepakt en geëxecuteerd door de bezetter

WOGNUM – Het verzet in Wognum bestond uit een kleine groep mensen die zich verzette tegen de Duitse bezetter en zijn collaborateurs.

Een van de bekendste verzetsdaden in Wognum vond plaats op 5 oktober 1944. Op die dag werd een groep van veertig verzetsstrijders, onder leiding van Gerrit van der Veen, verraden en opgepakt door de Duitse Sicherheitsdienst. Van der Veen en vele anderen werden later geëxecuteerd.

Er waren echter ook andere verzetsdaden die in Wognum werden uitgevoerd, zoals het verbergen van onderduikers en het verspreiden van illegale kranten en pamfletten. Een van de personen die bij het verzet in Wognum betrokken was, was de plaatselijke huisarts, dokter Brouwer. Hij bood onderduikers onderdak en verleende medische hulp aan verzetsstrijders.

Kortom, het verzet in Wognum tijdens de Tweede Wereldoorlog was klein maar moedig en bestond uit een groep mensen die zich actief verzette tegen de Duitse bezetter en zijn collaborateurs.

Kunstenaar die verzetsheld werd

Gerrit van der Veen was een kunstenaar en beeldhouwer die in Wognum betrokken was bij het verzet tegen de Duitse bezetter.

Van der Veen was een belangrijke leider van de verzetsgroep “De Geuzen” en was betrokken bij diverse acties, waaronder de beruchte aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam in 1943, waarbij hij persoonlijk betrokken was.

Op 5 oktober 1944 werd Van der Veen, samen met veertig andere verzetsstrijders, verraden en gearresteerd door de Duitse Sicherheitsdienst. Hij werd in eerste instantie vastgehouden in het Huis van Bewaring in Amsterdam en later overgebracht naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Op 10 juni 1944 werd Van der Veen door de Duitsers geëxecuteerd.

Gerrit van der Veen is een belangrijke persoonlijkheid in de Nederlandse geschiedenis vanwege zijn moed en toewijding aan de strijd tegen de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Wognum en elders wordt hij nog steeds geëerd als een verzetsheld. Zo is er in Amsterdam een scholengemeenschap naar hem vernoemd en staat op de Plantage Middenlaan een monument dat herinnert aan deze verzetsheld.